NEUROLOGIA
Choroba Alzheimera
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera

Udostępnij:
Oprócz szeroko opisywanych zaburzeń poznawczych czy objawów neuropsychiatrycznych otępienie w chorobie Alzheimera prowadzi do postępującego wyniszczenia organizmu. Niedożywienie dotyczy nawet 25 proc. pacjentów z zespołem otępiennym.
Badania wykazały, że dieta jest istotnym czynnikiem związanym z zapobieganiem pogarszaniu się funkcji poznawczych. Niektóre składniki pokarmowe, takie jak witaminy B6, B12, C, A, E, kwas foliowy, kwasy DHA i EPA, cholina, selen, fosfolipidy, kwercytyna, S-allilocysteina mogą odgrywać istotną rolę w poprawie funkcji kognitywnych, spowalniać procesy neurodegeneracyjne w mózgu, oraz wspomagać farmakologiczne metody leczenia pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera.

Pełna treść artykułu: Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.