123RF
Wysoki poziom insuliny zwiększa ryzyko raka trzustki
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 09.11.2023
Źródło: Marek Matacz/PAP, Cell Metabolism: „Hyperinsulinemia acts via acinar insulin receptors to initiate pancreatic cancer by increasing digestive enzyme production and inflammation”
Działy:
Aktualności w Onkologia
Aktualności
Tagi: | insulina, cukrzyca, rak trzustki, hiperinsulinemia |
Naukowcy znaleźli bezpośredni związek między wysokim poziomem insuliny u osób otyłych czy z cukrzycą typu 2 i rakiem trzustki. Odkrycie może mieć znaczenie także dla innych nowotworów.
Badanie opisane właśnie na łamach magazynu „Cell Metabolism” po raz pierwszy dokładnie wyjaśnia, dlaczego osoby z otyłością lub cukrzycą typu 2 są bardziej narażone na rozwój raka trzustki.
Jak się okazuje, przynajmniej jedna z przyczyn leży w zbyt wysokim stężeniu insuliny we krwi.
Hormon ten w nadmiarze zbytnio pobudza komórki trzustki produkujące enzymy trawienne (komórki pęcherzykowe), co prowadzi do zapaleń i rozwoju stanów przedrakowych – donoszą specjaliści.
– Razem z gwałtownym wzrostem liczby osób otyłych i cierpiących na cukrzycę typu 2, widzimy alarmujący wzrost zachorowalności na raka trzustki. Uzyskane wyniki pomagają nam zrozumieć, dlaczego tak się dzieje i pokazują wagę utrzymywania insuliny na prawidłowym poziomie. Można to osiągnąć z pomocą diety, ćwiczeń i, w niektórych przypadkach, leków – mówi prof. James Johnson z University of British Columbia.
Naukowcy skupili się na gruczolakoraku przewodowym – najczęstszym, a jednocześnie bardzo agresywnym nowotworze trzustki. Po rozpoznaniu choroby 5 lat przeżywa zaledwie 10 proc. pacjentów.
Ze względu na przyrost zachorowań szacuje się, że do 2030 roku nowotwór ten stanie się drugą najczęstszą przyczyną zgonów związanych z nowotworami.
– Odkryliśmy, że hiperinsulinemia bezpośrednio przyczynia się do rozwoju raka trzustki za pośrednictwem receptorów insulinowych w komórkach pęcherzykowych. Mechanizm ten obejmuje nadmierną produkcję enzymów trawiennych, co prowadzi do wzmożonych stanów zapalnych – tłumaczy dr Anni Zhang, współautorka pracy.
Zdaniem naukowców to odkrycie może też pozwolić na wprowadzenie terapii oddziałujących na wspomniane receptory i zapobiegać rakowi trzustki lub spowalniać jego postępy.
– Mamy nadzieję, że nasza praca zmieni praktykę kliniczną i pomoże wprowadzać zmiany w stylu życia, które obniżą ryzyko raka trzustki także w ogólnej populacji – podkreśla jedna z badaczek, prof. Janel Kopp.
Rozpoczęło się już badanie kliniczne z udziałem pacjentów z rakiem trzustki, u których lekarze starają się m.in szczególnie dokładnie utrzymywać glukozę i insulinę na prawidłowym poziomie.
Naukowcy uważają ponadto, że odkrycie może mieć znaczenie także dla innych nowotworów powiązanych z otyłością i cukrzycą typu 2.
– Koledzy z Toronto zauważyli podobne, dotyczące insuliny, zależności dla raka piersi. W przyszłości chcemy dowiedzieć się, czy i jak insulina wpływa na ryzyko innych związanych z otyłością i cukrzycą typu 2 nowotworów – mówi prof. Johnson.
Jak się okazuje, przynajmniej jedna z przyczyn leży w zbyt wysokim stężeniu insuliny we krwi.
Hormon ten w nadmiarze zbytnio pobudza komórki trzustki produkujące enzymy trawienne (komórki pęcherzykowe), co prowadzi do zapaleń i rozwoju stanów przedrakowych – donoszą specjaliści.
– Razem z gwałtownym wzrostem liczby osób otyłych i cierpiących na cukrzycę typu 2, widzimy alarmujący wzrost zachorowalności na raka trzustki. Uzyskane wyniki pomagają nam zrozumieć, dlaczego tak się dzieje i pokazują wagę utrzymywania insuliny na prawidłowym poziomie. Można to osiągnąć z pomocą diety, ćwiczeń i, w niektórych przypadkach, leków – mówi prof. James Johnson z University of British Columbia.
Naukowcy skupili się na gruczolakoraku przewodowym – najczęstszym, a jednocześnie bardzo agresywnym nowotworze trzustki. Po rozpoznaniu choroby 5 lat przeżywa zaledwie 10 proc. pacjentów.
Ze względu na przyrost zachorowań szacuje się, że do 2030 roku nowotwór ten stanie się drugą najczęstszą przyczyną zgonów związanych z nowotworami.
– Odkryliśmy, że hiperinsulinemia bezpośrednio przyczynia się do rozwoju raka trzustki za pośrednictwem receptorów insulinowych w komórkach pęcherzykowych. Mechanizm ten obejmuje nadmierną produkcję enzymów trawiennych, co prowadzi do wzmożonych stanów zapalnych – tłumaczy dr Anni Zhang, współautorka pracy.
Zdaniem naukowców to odkrycie może też pozwolić na wprowadzenie terapii oddziałujących na wspomniane receptory i zapobiegać rakowi trzustki lub spowalniać jego postępy.
– Mamy nadzieję, że nasza praca zmieni praktykę kliniczną i pomoże wprowadzać zmiany w stylu życia, które obniżą ryzyko raka trzustki także w ogólnej populacji – podkreśla jedna z badaczek, prof. Janel Kopp.
Rozpoczęło się już badanie kliniczne z udziałem pacjentów z rakiem trzustki, u których lekarze starają się m.in szczególnie dokładnie utrzymywać glukozę i insulinę na prawidłowym poziomie.
Naukowcy uważają ponadto, że odkrycie może mieć znaczenie także dla innych nowotworów powiązanych z otyłością i cukrzycą typu 2.
– Koledzy z Toronto zauważyli podobne, dotyczące insuliny, zależności dla raka piersi. W przyszłości chcemy dowiedzieć się, czy i jak insulina wpływa na ryzyko innych związanych z otyłością i cukrzycą typu 2 nowotworów – mówi prof. Johnson.