eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
5/2007
vol. 2
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Alergia a nowotwory układu pokarmowego

Krzysztof Pałgan
,
Zbigniew Bartuzi

Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (5): 235–239
Data publikacji online: 2007/10/31
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Badania epidemiologiczne wskazują, że choroby atopowe w zależności od typu nowotworu mogą zwiększać lub zmniejszać ryzyko ich wystąpienia. Rak płuc występuje częściej u osób z chorobami alergicznymi, a szczególnie z astmą oskrzelową. Choroby alergiczne zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, takich jak rak jelita grubego, trzustki, ośrodkowego układu nerwowego oraz białaczki u dzieci. W rozwoju zarówno alergii, jak i nowotworów ważną rolę odgrywają liczne czynniki środowiskowe.

Epidemiological studies demonstrate that allergy has a protective effect against some types of cancer, or acts as a cancer risk for other cancer types. Most studies indicate that people with a history of allergic disease, particularly with asthma, have an elevated risk of lung cancer. In the case of colon cancer, pancreatic cancer, childhood leukaemia and brain tumours the data indicate a protective effect of allergic conditions. On the other hand, a number of environmental factors have been reported to affect the development of allergy and cancer.
słowa kluczowe:

alergia, nowotwory okrężnicy, nowotwory trzustki

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.