eISSN: 2450-4459
ISSN: 2450-3517
Lekarz POZ
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
5/2018
vol. 4
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Alergia pokarmowa

Barbara Rymarczyk
,
Barbara Rogala

Data publikacji online: 2018/11/30
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 

Definicja

Alergia pokarmowa, podobnie jak alergia przyczynowo związana z innymi czynnikami sprawczymi, jest zespołem objawów ujawniających się każdorazowo w sytuacji ekspozycji na dany pokarm w dawce tolerowanej przez osoby bez alergii. Alergia pokarmowa, w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej, jest zależną lub niezależną od IgE niepożądaną reakcją na pokarm o podłożu immunologicznym [1]. Niealergiczne reakcje nadwrażliwości pokarmowej o analogicznej symptomatologii mogą być wywołane m.in. czynnikami farmakologicznymi, np. obecnością histaminy w niektórych pokarmach, wytwarzaniem histaminy pod wpływem psucia się pokarmów czy też uwalnianiem endogennej histaminy przez niektóre pokarmy [2]. Pewna część nadwrażliwości pokarmowej jest spowodowana fizjologiczną reakcją związaną z farmakologicznym działaniem niektórych składników pokarmowych, np. metyloksantyn zawartych w niektórych pokarmach lub napojach. Jakkolwiek najistotniejszą rolę w patofizjologii alergii pokarmowej odgrywa nadwrażliwość typu natychmiastowego, to jednak również reakcje cytotoksyczne i typu kompleksów immunologicznych mogą mieć znaczenie w jej mechanizmie. Najczęstszą postacią alergii pokarmowej są jednak reakcje z udziałem IgE i/lub zależne od IgE. Patofizjologia alergii pokarmowej stanowi wypadkową kompleksowego współdziałania błony śluzowej przewodu pokarmowego, miejscowej i systemowej reaktywności immunologicznej i mikrobiomu.

Epidemiologia

Częstość występowania alergii pokarmowej szacuje się na poziomie 6–8% u dzieci i 2–4% u dorosłych [3, 4]. Niepokojące jest, że obserwuje się tendencję wzrostową tej patologii. W Stanach Zjednoczonych, w okresie od 1997 r. do 2007 r., częstość alergii pokarmowej wzrosła o kilkanaście procent [5]. W Australii w latach 1994–2005 częstość występowania tej patologii wzrosła aż o 350% [6]. Dane pochodzące z Chin wskazują na wzrost chorobowości z 3,5% do 7,7% w ciągu 10 lat [7]. Według udokumentowanych danych z aktualnych badań epidemiologicznych na alergię pokarmową cierpi aż 10% populacji [8]. Należy jednak podkreślić, że niektóre badania są obarczone błędem metodycznym, gdyż rozpoznanie alergii pokarmowej nie zostało potwierdzone metodami oceny spełniającymi kryteria obiektywizmu naukowego i opierało się jedynie na danych anamnestycznych uzyskanych od pacjentów i/lub ich rodziców. Tłumaczy to, przynajmniej częściową rozbieżność pomiędzy objawami alergii pokarmowej i obecnością swoistych IgE w surowicy. Częstość występowania...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.