eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
5/2012
vol. 7
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Alkohol a układ trawienny – czy zawsze trzeba o nim mówić źle?

Anna Kasicka-Jonderko

Prz Gastroenterol 2012; 7 (5): 264–275
Data publikacji online: 2012/11/28
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
W społeczeństwie powszechne jest przekonanie, że alkohol pobudza apetyt i „poprawia trawienie”. W artykule autorka dokonuje systematycznego przeglądu negatywnych skutków spożywania napojów alkoholowych dla poszczególnych narządów układu trawiennego. Przedstawione zostaną także wyniki nowych badań, które wspierają niekonwencjonalną tezę o pozytywnym wpływie spożywania umiarkowanych ilości napojów alkoholowych, zwłaszcza czerwonego wina, na układ trawienny. Za efekt ten, który obejmuje m.in. działanie przeciwbakteryjne wobec Helicobacter pylori, wpływ ochronny wobec wrzodotwórczego działania etanolu na śluzówkę żołądka, a nawet działanie przeciwnowotworowe, odpowiadają występujące w napojach alkoholowych związki flawonowe, takie jak wogonina, oraz polifenole, wśród których należy wymienić obecny w czerwonym winie resweratrol oraz zawarty w whisky, brandy i koniaku kwas elagowy.

A common belief prevails in society that alcohol stimulates the appetite and "improves digestion". In this article the author carries out a systematic review of the negative effects of alcohol consumption upon different organs of the digestive system. Moreover, new research results are presented, which support an unconventional idea of a positive impact of consumption of moderate amounts of alcoholic beverages, especially red wine, on the digestive system. This comprises, among others, antibacterial activity against Helicobacter pylori, a protective effect against the ulcerogenic effect of ethanol on gastric mucosa, and even antitumor activity. Responsible for these beneficial actions are flavonoids occurring in alcoholic beverages, such as wogonin, and polyphenols, among which the leading role is played by resveratrol present in red wine, and ellagic acid contained in whisky, brandy and cognac.
słowa kluczowe:

etanol, kwas elagowy, napoje alkoholowe, piwo, resweratrol, układ trawienny, wino, whisky, wogonina

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.