eISSN: 2084-9877
ISSN: 1896-9666
Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
1/2009
vol. 4
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Artykuł oryginalny
Błędy żywieniowe w dietach z broszur proponowanych chorym na cukrzycę

Karolina Borkowska
,
Maria Górska
,
Danuta Pawłowska
,
Beata Winkiewicz
,
Piotr Pietrowski
,
Iwona Mirończuk
,
Magdalena Malinowska

Przegląd Kardiodiabetologiczny 2009; 4, 1: 18–24
Data publikacji online: 2009/04/08
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 

Wprowadzenie: Prawidłowe żywienie w cukrzycy jest jedną z podstawowych form terapeutycznych prowadzących do wyrównania glikemii.
Cel: Ocena składu i jakości jadłospisów dostępnych w przychodniach lekarzy pierwszego kontaktu oraz poradniach diabetologicznych przeznaczonych dla chorych na cukrzycę.
Materiał i metody: Materiał do analizy stanowiło 49 różnych jadłospisów o kaloryczności 1500 kcal/dobę, przeznaczonych dla chorych na cukrzycę. Wartość odżywczą analizowanych jadłospisów oceniano za pomocą programu komputerowego Dietetyk2.
Wyniki: W analizowanych dietach stwierdzono duże różnice minimalnej i maksymalnej wartości energetycznej, jak również poszczególnych składników diety. W diecie wykazano duży udział węglowodanów – laktozy oraz sacharozy. Odnotowano zbyt niską podaż tiaminy, ryboflawiny i witaminy D, niedobór wapnia, cynku, magnezu i żelaza, natomiast duży udział fosforu i sodu.
Wnioski: Długotrwałe utrzymanie tego typu nieprawidłowości może być przyczyną poważnych następstw zdrowotnych.


Introduction: Correct nutrition in diabetes is one of the basic therapeutic strategies leading to normoglycaemia.
Aim: The aim of this study was to assess the composition and qualities of diets available in clinics and diabetology outpatient clinics for diabetics.
Material and methods: The material for analysis was 49 diets for diabetics with approximate calorific value of 1500 kcal per day. The nutritional value of tested diets was assessed with the Dietetyk2 computer program.
Results: In tested diets large differences were found in the minimum and maximum energy value, and also in individual elements of the diet. Analysis of diets shows that carbohydrates formed a large part, especially lactose and sucrose. We found too low supply of thiamine, riboflavin and vitamin D and deficiency of calcium, zinc, magnesium and iron. Moreover, in the discussed diets high levels of phosphorus and sodium were found.
Conclusions: Long-term following of this type of irregularity may have grave health consequences.
słowa kluczowe:

cukrzyca, dieta w cukrzycy, błędy żywieniowe w dietach dla osób chorych na cukrzycę

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.