eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
1/2007
vol. 2
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Artykuł poglądowy
Kontrowersje na temat suplementacji długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) w mieszankach dla niemowląt

Ewa Łoś-Rychalska

Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (1): 13–16
Data publikacji online: 2007/04/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
LC-PUFA odgrywają znaczącą rolę w dojrzewaniu układu nerwowego. Dzieci karmione naturalnie otrzymują LC-PUFA z mlekiem matki. Standardowe mieszanki dla niemowląt nie zawierają tych kwasów tłuszczowych. Wyniki badań na temat suplementacji mieszanek w LC-PUFA są niejednoznaczne, jednak coraz więcej autorów dowodzi jej korzystnego wpływu na rozwój dzieci. Nie ma jednak jednoznacznych wytycznych co do tego, jakie grupy dzieci należy objąć suplementacją, które kwasy tłuszczowe suplementować, w jakich stężeniach, proporcjach i jak długo powinna suplementacja trwać.

LC-PUFA play an important role in maturation nervous system. Breastfed children receive LC-PUFA from mother’s milk. Standard formulas have no contain LC-PUFA. Results of studies on LC-PUFA supplementation are not equal. But more and more authors prove its profitable influence on children development. However there are no equal directive which group of children should be included to supplementation, which acids should be supplemented and in which quantity, proportions and how long supplementation should last.
słowa kluczowe:

LC-PUFA, mleko modyfikowane, karmienie, niemowlęta

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.