eISSN: 2084-9877
ISSN: 1896-9666
Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
3/2009
vol. 4
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Artykuł przeglądowy
Dieta niskocholesterolowa

Grażyna Kobus
,
Hanna Bachórzewska-Gajewska
,
Ida Kinalska

Przegląd Kardiodiabetologiczny 2009; 4, 3: 114–124
Data publikacji online: 2009/10/22
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Nieprawidłowy model żywienia, charakteryzujący się wysokim spożyciem produktów wysoko przetworzonych, w tym tłuszczów zwierzęcych, produktów o dużej zawartości cholesterolu, niskim spożyciu warzyw i owoców, nadmiernym spożyciu sodu, zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe często prowadzą do zaburzeń gospodarki lipidowej, które są jednym z czynników ryzyka choroby wieńcowej. U osób ze zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi podstawą leczenia jest zawsze dieta z ograniczeniem spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. W niniejszej pracy przedstawiono zasady diety niskocholesterolowej, która jest oparta na podobnych zasadach, jak żywienie racjonalne. U pacjentów z zaburzeniami metabolizmu lipidów ogranicza się spożycie węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i cholesterolu pokarmowego, które zwiększają stężenie frakcji LDL cholesterolu, zwiększa się natomiast podaż błonnika pokarmowego oraz fitosteroli roślinnych. W pracy przedstawiono również przykładowe jadłospisy dla osób z hipercholesterolemią.

Improper food model, characteristic of high consumption of highly processed foods, animal fats among others, low consumption of fruit and vegetables, excess sodium consumption, increases the risk of developing cardiovascular diseases. Bad eating habits often lead to lipid economy disorder which is one of the coronary artery disease risk factors. Among people with excess level of cholesterol in blood the crucial method of treatment is always diet with reduced consumption of saturated fatty acids. In this review we present the basics of low cholesterol diet which is associated with the same idea as rational eating. In patients with lipids metabolism disorder we should reduce carbohydrates consumption as well as saturated fatty acids (NKT) along with food cholesterol which are thought to raise the concentration of LDL cholesterol and at the same time we should also increase the supply of fibre as well as plant fitosterol. The aim of this paper is also to display the examples of menu for people with hypercholesterolemy.
słowa kluczowe:

cholesterol, dieta niskocholesterolowa, tłuszcze, kwasy tłuszczowe

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.