http://www.freepik.com/free-photo/containers-with-different-legumes_951817.htm, designed by Freepik
Białko roślinne w diecie a wczesna menopauza
Autor: Alicja Wesołowska
Data: 07.07.2017
Źródło: UMassAmherst/American Journal of Epidemiology/AW
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | ginekologia, menopauza, białko roślinne, dieta |
Częstsze włączanie białka roślinnego do codziennej diety może chronić kobiety przed wcześniejszą menopauzą - wynika z badania podłużnego przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców na grupie blisko 100 tysięcy uczestniczek.
Badanie prowadzone przez M. Boutot i prof. E. Bertone-Johnson z University of Massachusetts Amherst i Harvard T.H. Chan School of Public Health zostało opublikowane w najnowszym numerze wydania online American Journal of Epidemiology. Wynika z niego, że kobiety jedzące dużo białka roślinnego (produktów pełnoziarnistych, soi czy tofu) są mniej narażone na wczesną menopauzę.
W badaniu wzięło udział ponad 85 tysięcy kobiet (n=85 682), które w punkcie wyjścia (1991 rok) były w wieku przedmenopauzalnym (25-42 lata); pozostały pod obserwacją aż do 2011. Ilość przyjętego przez nie białka roślinnego mierzono kwestionariuszami – uczestniczki pytano o to, jak często w danym roku jadły każdy ze 131 produktów (przy możliwościach odpowiedzi od „nigdy lub mniej niż raz na miesiąc” do „więcej niż 6 razy dziennie”).
Następnie badacze użyli modelu proporcjonalnego hazardu Coxa (uwzględniając wiele czynników, w tym wiek, palenie papierosów i BMI badanych). Kobiety, które znalazły się w najwyższym kwantylu jeśli chodzi o przyjmowanie białka roślinnego (mediana: 6,5 proc. przyjmowanych kalorii) miały znacząco niższe (16 proc.) ryzyko wczesnej menopauzy niż kobiety z najniższego kwantylu, które przyjmowały białko roślinne na poziomie 3,9 proc. dziennej dawki kalorii.
Dla niewielkiej części kobiet biorących udział w badaniu udział kalorii pochodzących z białka roślinnego w dziennej diecie wynosił 9 i więcej proc. Ich współczynnik ryzyka wcześniejszej menopauzy wynosił 0,41 (95 proc. przedział ufności: 0,19 – 0,88) w porównaniu do kobiet, u których spożycie białka roślinnego wynosiło mniej niż 4 procent dziennej dawki kalorii.
Jedzenie konkretnych produktów spożywczych takich jak makaron, ciemny chleb i płatki także wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnej menopauzy (p<0,05). Nie wykazano związków między wcześniejszą menopauzą a przyjmowaniem białka zwierzęcego.
W badaniu wzięło udział ponad 85 tysięcy kobiet (n=85 682), które w punkcie wyjścia (1991 rok) były w wieku przedmenopauzalnym (25-42 lata); pozostały pod obserwacją aż do 2011. Ilość przyjętego przez nie białka roślinnego mierzono kwestionariuszami – uczestniczki pytano o to, jak często w danym roku jadły każdy ze 131 produktów (przy możliwościach odpowiedzi od „nigdy lub mniej niż raz na miesiąc” do „więcej niż 6 razy dziennie”).
Następnie badacze użyli modelu proporcjonalnego hazardu Coxa (uwzględniając wiele czynników, w tym wiek, palenie papierosów i BMI badanych). Kobiety, które znalazły się w najwyższym kwantylu jeśli chodzi o przyjmowanie białka roślinnego (mediana: 6,5 proc. przyjmowanych kalorii) miały znacząco niższe (16 proc.) ryzyko wczesnej menopauzy niż kobiety z najniższego kwantylu, które przyjmowały białko roślinne na poziomie 3,9 proc. dziennej dawki kalorii.
Dla niewielkiej części kobiet biorących udział w badaniu udział kalorii pochodzących z białka roślinnego w dziennej diecie wynosił 9 i więcej proc. Ich współczynnik ryzyka wcześniejszej menopauzy wynosił 0,41 (95 proc. przedział ufności: 0,19 – 0,88) w porównaniu do kobiet, u których spożycie białka roślinnego wynosiło mniej niż 4 procent dziennej dawki kalorii.
Jedzenie konkretnych produktów spożywczych takich jak makaron, ciemny chleb i płatki także wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnej menopauzy (p<0,05). Nie wykazano związków między wcześniejszą menopauzą a przyjmowaniem białka zwierzęcego.