facebook
eISSN: 2084-9893
ISSN: 0033-2526
Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
4/2014
vol. 101
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?

Agnieszka Owczarczyk-Saczonek
,
Waldemar Placek

Przegl Dermatol 2014, 101, 319–326
Data publikacji online: 2014/09/11
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Łuszczyca jest chorobą ogólnoustrojową, skojarzoną z występowaniem zaburzeń metabolicznych (otyłość, cukrzyca, hiperurykemia, zaburzenia lipidowe) oraz szybszym rozwojem miażdżycy, dlatego dieta może być ważnym elementem w jej terapii. Dieta niskokaloryczna jest istotnym elementem uzupełniającym leczenie ogólne pacjentów chorych na łuszczycę, szczególnie z towarzyszącą otyłością. Istnieje wiele dowodów, że otyłość jest czynnikiem ryzyka wystąpienia łuszczycy i odwrotnie. Tkanka tłuszczowa trzewna produkuje wiele cytokin prozapalnych (TNF-α, IL-6, IL-8, IL-17, IL-18), tych samych, które biorą udział w zapaleniu łuszczycowym. Istotnym czynnikiem są wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNNKT) omega-3, które mają działanie przeciwzapalne, hamujące produkcję prozapalnych cytokin (IL-1b, IL-6, IL-8, TNF-α) i białek adhezyjnych (ICAM-1, VCAM-1). Ponadto stosowanie suplementacji kwasami omega-3 oraz spożywanie żywności obfitującej w naturalne antyutleniacze, może się przyczynić do zmniejszenia „stresu oksydacyjnego” i ograniczyć ogólnoustrojowe zapalenie. Kontrowersyjne jest stosowanie diety bezglutenowej, ale u pacjentów z dodatnimi przeciwciałami antygliadynowymi wydaje się to zasadne. Istotnym elementem postępowania jest unikanie alkoholu i wszystkich jego form oraz używek mających działanie prozapalne. Należy zwrócić pacjentom uwagę na unikanie soku grejpfrutowego podczas leczenia cyklosporyną oraz ograniczenie podaży cukrów prostych, tłuszczów zwierzęcych i alkoholu w trakcie stosowania retinoidów. Zalecenia dietetyczne dla chorych na łuszczycę są ważnym elementem holistycznego podejścia do pacjentów, którzy od nas, lekarzy dermatologów, oczekują kompleksowej opieki, a nie tylko wypisania recepty.

Psoriasis is a systemic disease, associated with the occurrence of metabolic disorders (obesity, diabetes, hyperuricemia, lipid disorders) and rapid development of atherosclerosis; therefore diet can be an important adjuvant therapy. A low-calorie diet is an important complement treatment of patients with psoriasis, particularly those with concomitant obesity. There are a lot of studies indicating that obesity is a risk factor for psoriasis and vice versa. Visceral adipose tissue produces numerous proinflammatory cytokines (TNF-α, IL-6, Il-8, Il-17, Il-18), the same ones that participate in development of psoriatic lesions. Important factors in the diet are the essential polyunsaturated omega-3 fatty acids. They have an anti-inflammatory effect because they inhibit the production of proinflammatory cytokines (I-1b, IL-6, IL-8, TNF-α) and adhesion molecules (ICAM-1, VCAM-1). In addition, supplementation of omega-3 and natural antioxidants in the diet may help to reduce "oxidative stress" and systemic inflammation. The use of a gluten-free diet is controversial, but in patients with positive anti gliadin antibodies it seems justified. An essential element of the procedure is to avoid alcohol and all its forms and stimulants that have pro-inflammatory effects. We should advise our patients to avoid grapefruit juice during treatment with cyclosporine and limit the supply of simple sugars, animal fats and alcohol during treatment with retinoids. Dietary recommendations for patients with psoriasis are an important part of a holistic approach to patients who expect comprehensive care, not just the prescription.
słowa kluczowe:

łuszczyca, kwasy omega-3, dieta bezglutenowa, dieta niskokaloryczna



© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.