123RF
Czy ilość spożywanych słodzonych napojów wpływa na ryzyko zgonu?
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 16.03.2021
Źródło: Materiał partnera, "Pod ciśnieniem" 1/2020. Opieka merytoryczna:
prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz
prof. dr hab. n. med. Aleksander Prejbisz
dr hab. n. med. Piotr Dobrowolski, prof. Inst.
Badania pokazały, że wypijanie codziennie dwóch szklanek napojów słodzonych sztucznymi substancjami zwiększa śmiertelność o 26 proc. Zdaniem naukowców mogą one wpływać na zachorowalność m.in. na niedokrwienną chorobę serca, choroby mózgowo-naczyniowe czy nowotwory.
Celem badania była odpowiedź na pytanie: czy istnieje zależność między spożyciem słodzonych napojów bezalkoholowych a śmiertelnością? Włączono do niego 451 743 osób, średni wiek uczestnika to 50,8 ± 9,8 lata. Średni średni czas obserwacji wyniósł 16,4 lat, 11,1 w Grecji i 19,2 lat we Francji.
Badania pokazały wyższą śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny u osób pijących ≥ 2 szklanki słodzonych napojów bezalkoholowych na dzień w porównaniu z osobami pijącymi < 1 szklankę na miesiąc.
– Spożycie ≥ 2 szklanek słodzonych napojów bezalkoholowych na dzień zwiększało śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny o 17 proc.
– Spożycie ≥ 2 szklanek napojów bezalkoholowych słodzonych sztucznymi substancjami słodzącymi na dzień zwiększało śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny o 26 proc.
– Spożycie ≥ 2 szklanek napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem na dzień zwiększało śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny o 8 proc.
Wnioski: spożycie słodkich napojów bezalkoholowych zwiększa ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz z powodu choroby niedokrwiennej serca, chorób mózgowo-naczyniowych i nowotworów. Naukowcy rekomendują, aby zachęcać do zmniejszenia spożycia słodzonych napojów.
W tabeli przedstawiono wpływ spożycia słodkich napojów bezalkoholowych na śmiertelność z różnych przyczyn (porównanie dotyczy spożycia ≥ 1 szklanki/dzień słodkiego napoju w porównaniu ze spożyciem < 1 szklanki/miesiąc).
Piśmiennictwo:
1. Mullee A, Romaguera D, Pearson-Stuttard J i wsp. Association Between Soft Drink Consumption and
Mortality in 10 European Countries. JAMA Intern Med 2019; 179(11): 1479–1490.
Wszelkie prawa zastrzeżone © ITEM Publishing Sp. z o.o.
Opublikowano za zgodą Wydawcy.
Badania pokazały wyższą śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny u osób pijących ≥ 2 szklanki słodzonych napojów bezalkoholowych na dzień w porównaniu z osobami pijącymi < 1 szklankę na miesiąc.
– Spożycie ≥ 2 szklanek słodzonych napojów bezalkoholowych na dzień zwiększało śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny o 17 proc.
– Spożycie ≥ 2 szklanek napojów bezalkoholowych słodzonych sztucznymi substancjami słodzącymi na dzień zwiększało śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny o 26 proc.
– Spożycie ≥ 2 szklanek napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem na dzień zwiększało śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny o 8 proc.
Wnioski: spożycie słodkich napojów bezalkoholowych zwiększa ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz z powodu choroby niedokrwiennej serca, chorób mózgowo-naczyniowych i nowotworów. Naukowcy rekomendują, aby zachęcać do zmniejszenia spożycia słodzonych napojów.
W tabeli przedstawiono wpływ spożycia słodkich napojów bezalkoholowych na śmiertelność z różnych przyczyn (porównanie dotyczy spożycia ≥ 1 szklanki/dzień słodkiego napoju w porównaniu ze spożyciem < 1 szklanki/miesiąc).
Piśmiennictwo:
1. Mullee A, Romaguera D, Pearson-Stuttard J i wsp. Association Between Soft Drink Consumption and
Mortality in 10 European Countries. JAMA Intern Med 2019; 179(11): 1479–1490.
Wszelkie prawa zastrzeżone © ITEM Publishing Sp. z o.o.
Opublikowano za zgodą Wydawcy.