ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
4/2000
vol. 3
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Czym uzupełniać niedobory witamin w diecie

Elżbieta L. Anuszewska

Przew Lek 2000, 4, 102-109
Data publikacji online: 2004/01/26
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 


W produktach codziennej diety zawarte są związki, które w znaczący sposób wpływają na zdrowie, przyczyniają się do długości i jakości naszego życia. Nazwane przez Funka witaminami (vitae amina – amina życia) do tej pory określane są tą nazwą. Dostarczane z pożywieniem w bardzo małych ilościach (mili- i mikrogramowych) pełnią istotną funkcję w reakcjach biochemicznych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu, chociaż nie są ani składnikami budulcowymi, ani energetycznymi. Stanowią istotną część katalizatorów organicznych, zwanych enzymami, które są odpowiedzialne za trawienie spożywanego pokarmu, przekształcanie go w energię i materiał budulcowy, przekazywanie impulsów nerwowych oraz kontrolę wszelkich czynności metabolicznych w całym organizmie.






Witaminy generalnie nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczone z dietą. Teoretycznie dorosły osobnik, zdrowy, bez nałogów i prawidłowo odżywiony, nie wymaga dodatkowego podawania preparatów witaminowych. Jednakże nieodpowiednio zestawiona dieta, nadmierna obróbka termiczna pokarmów, stosowanie leków z grupy sulfonamidów i antybiotyków, doustnych środków antykoncepcyjnych, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu może prowadzić do stanów różnych awitaminoz. Również niektóre schorzenia, a zwłaszcza schorzenia przewodu pokarmowego oraz przebywanie w zanieczyszczonym środowisku może powodować niedobory witamin.

Badania prowadzone na różnych grupach ludności w Europie i Stanach Zjednoczonych (w Polsce przez Instytut Żywności i Żywienia) wykazały, że spożywamy za mało witamin w stosunku do zapotrzebowania naszych organizmów. Stwierdzono, że niedobory witamin z grupy B wynoszą ok. 25 proc., a witamin C i E ok. 40-50 proc. W skrajnych przypadkach wykazano, że stopień pokrycia zalecanego dziennego spożycia witaminy C wahał się niekiedy od kilkunastu do zaledwie 30 proc. Tak niska podaż witaminy C może zaburzyć prawidłowe przyswajanie żelaza, przemianę aminokwasów, tworzenie kolagenu i przebieg wielu innych procesów.

Porównując wyniki uzyskane we wczesnych latach 80. z wynikami z lat 90. stwierdzono, że spożycie witamin systematycznie się obniża.



Kto jest najbardziej narażony na występowanie niedoborów witamin?


Najliczniejszą grupą okazała się grupa ludzi w podeszłym wieku. Stwierdzono u nich niedobory witamin z grupy B, witaminy C,...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.