eISSN: 2300-6722
ISSN: 1899-1874
Medical Studies/Studia Medyczne
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2013
vol. 29
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Czynniki społeczno-ekonomiczne a jakość żywienia kobiet w ciąży

Edyta Suliga

Studia Medyczne 2013; 29 (2): 160–166
Data publikacji online: 2013/08/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wstęp: Do czynników w istotny sposób wpływających na sposób żywienia człowieka należą poziom wykształcenia oraz status społeczno-ekonomiczny, związany z wielkością dochodów. Przeprowadzono jednak niewiele badań dotyczących wpływu tych czynników na odżywianie się kobiet w ciąży.

Cel pracy: Ocena sposobu żywienia kobiet w ciąży w zależności od poziomu wykształcenia oraz posiadania środków finansowych potrzebnych do zakupu żywności.

Materiał i metody: W badaniu wzięły udział 704 ciężarne. Za pomocą anonimowej ankiety uzyskano informacje na temat zmiennych społecznych oraz częstości spożycia wybranych produktów i napojów, przyjmowania kwasu foliowego i innych suplementów.

Wyniki: Kobiety o najwyższym poziomie wykształcenia spożywały najwięcej owoców, warzyw, mleka i przetworów mlecznych, ryb morskich oraz razowych produktów zbożowych w porównaniu z kobietami z niższym wykształceniem, rzadziej natomiast piły słodzone napoje gazowane. Z wyższym poziomem wykształcenia wiązało się również częstsze stosowanie kwasu foliowego i innych suplementów witaminowych i/lub mineralnych. Brak wystarczającej ilości środków finansowych na zakup niezbędnej żywności zadeklarowało 15,4% ciężarnych. Czynnik ten w istotny sposób korelował z niższym spożyciem owoców, warzyw, produktów dostarczających białka zwierzęcego, mleka i przetworów mlecznych, ryb morskich, produktów razowych oraz suplementów witaminowych i/lub mineralnych.

Wnioski: Gorsza jakość diety kobiet w ciąży wiązała się zarówno z niskim poziomem wykształcenia, jak i z niedostateczną ilością środków finansowych na zakup żywności. Kobiety z wyższym wykształceniem, nawet w przypadku posiadania niskich dochodów, wybierały produkty bardziej odpowiadające zasadom prawidłowego żywienia, co potwierdza pozytywny wpływ świadomości i większego zasobu wiedzy na odżywianie.

Introduction: The level of education and the social-and-economical status, connected with the amount of income, are some of the factors which decide in a significant way on the manner of a person’s nutrition. However, not much research has been carried out concerning the influence of these factors on the nutrition of pregnant women.

Aim of the research: To assess the manner of nutrition of pregnant women depending on the level of education and financial resources required to buy the necessary food.

Material and methods: Seven hundred and four pregnant women took part in the research. Information about social variables and the frequency of consumption of selected products and beverages, and intake of folic acid and other supplements was obtained using an anonymous questionnaire.

Results: Women with the highest level of education consumed the most fruit, vegetables, milk and dairy products, saltwater fish and wholegrain foods in comparison to women with lower education; whereas they drank sweetened soft drinks less frequently. More frequent use of folic acid and other vitamin and/or mineral supplements was also connected with a higher level of education. 15.4% of pregnant women declared no sufficient financial resources to buy the necessary food. This factor was connected in a significant way to lower consumption of fruit, vegetables, products providing animal protein, milk and dairy products, saltwater fish, wholegrain products, and vitamin and/or mineral supplements.

Conclusions: A lower quality of diet of pregnant women was connected both to the low level of education and the insufficient financial resources for buying the necessary food. Women with higher education, even if they had low income, chose products more consistent with the principles of proper nutrition, which confirms the positive influence of awareness and greater knowledge on their nutrition.
słowa kluczowe:

sposób żywienia, kobiety w ciąży, wykształcenie, wielkość dochodów

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.