ARCHIVAL" /> Dieta sojowa w zmniejszeniu ryzyka raka piersi, Krzysztof Sieja - Ginekologia Praktyczna - - - <span style="color: red">ARCHIWALNE</span> 1/2004
 
ISSN: 1231-6407
Ginekologia Praktyczna - - - ARCHIVAL
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
1/2004
vol. 12
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Dieta sojowa w zmniejszeniu ryzyka raka piersi

Krzysztof Sieja

Ginek Prakt 2004, 76,1 23-28
Data publikacji online: 2004/03/22
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Wyniki badań epidemiologicznych wskazują, że ekspozycja na fitoestrogeny może mieć istotne znaczenie dla prewencji raka piersi. Podejmowane są badania kliniczne, celem określenia wpływu fitoestrogenów na rozwój raka gruczołu piersiowego. Soja zawiera wiele składników o działaniu chemoprewencyjnym. Stosowana w badaniach klinicznych i laboratoryjnych dieta sojowa zawiera izoflawony – genisteinę i daidzeinę w większości jako formy skonjugowane. Przedstawiono wiele mechanizmów działania fitoestrogenów. In vivo fitoestrogeny są słabymi estrogenami, ale bardzo ważne są ich mieszane właściwości agonistyczyczno-antagonistyczne. Działanie fitoestrogenów nie ogranicza się do specyficznych mechanizmów związanych z estrogenami. Fitoestrogeny wywierają biochemiczny wpływ na wiele miejsc w komórkach, które są związane z receptorem estrogenowym. Wiele badań wykazało, że genisteina hamuje 17b-estradiol, jak również stymulowany przez naskórkowy czynnik wzrostu (EGF) wzrost komórek linii MCF-7. Opisano wiele innych alternatywnych mechanizmów działania genisteiny i daidzeiny. Przedstawiono wyniki badań klinicznych i związane z nimi trudności w ocenie działania fitoestrogenów jako środków do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka piersi.

Some epidemiological studies indicate that early life exposure to phytoestrogens may be critical for breast cancer prevention. Clinical studies to define the effect of phytoestrogens on breast cancer are underway. Soya contains many chemopreventive components. The soya diet used in clinical and laboratory studies contains isoflavones: genistein and daidzein, mostly as conjugates. The mechanisms of phytoestrogens’ action were presented. Phytoestrogens are weak estrogens “in vivo“ but their mixed estrogen agonist/ /antagonist properties are very important. The action of phytoestrogens is not confined to specific mechanisms involving estrogens. They affect numerous biochemical targets in cells that are associated with estrogen receptors. Many investigations have shown that genistein inhibits 17b-estradiol as well as the epidermal growth factor-stimulated growth of MCF-7 cells. Many other alternative mechanisms of action of genistein and daidzein have been described. The clinical studies and concerns to evaluate the use of phytoestrogens as preventive agents for breast cancer have been reported.
In summary, a diet containing soya and weakly estrogenic isoflavones is effective in reducing circulating levels of ovarian hormones in premenopausal women. Because decreased levels of ovarian hormones may reduce breast cell proliferation and breast cancer risk, the results of clinical and laboratory studies have implications for breast cancer prevention by dietary intervention.
słowa kluczowe:

dieta sojowa, rak gruczołu piersiowego, epidemiologia, próby kliniczne, hodowla komórkowa, receptory estrogenowe, izoflawony: genisteina, daidzeina

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.