eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
1/2014
vol. 9
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Dietary recommendations for patients with nonalcoholic fatty liver disease

Angelika Kargulewicz
,
Hanna Stankowiak-Kulpa
,
Marian Grzymisławski

Prz Gastroenterol 2014; 9 (1): 18–23
Data publikacji online: 2014/03/01
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Changes to patients’ lifestyle, especially a modified dietary approach, play a key role in the treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). A balanced, limiting and individually tailored nutritional scheme enables weight loss and an improvement in the clinical picture of NAFLD. According to nutritional recommendations for patients with NAFLD, carbohydrates should comprise 40–50% of total dietary energy. It is advisable to increase the amount of complex carbohydrates rich in dietary fibre. A major role in the aetiology of NAFLD is played by excessive intake of fructose, which is related to the rise in consumption of nonalcoholic beverages among subjects in developed countries. Fat intake should comprise < 30% of daily calories. It is essential to increase consumption of food products rich in mono- and polyunsaturated fatty acids. Ingestion of protein should constitute 15–20% of total energy.
słowa kluczowe:

nonalcoholic fatty liver disease, diet, dietary recommendations

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.