1. Antczak-Komoterska A, Gołębiewska M. Nawyki żywieniowe u pacjentów z cukrzycą typu 2. Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu 2020; 3(5): 7–23 (in Polish).
2.
Martín-Peláez S, Fito M, Castaner O. Mediterranean Diet Effects on Type 2 Diabetes Prevention, Disease Progression, and Related Mechanisms. A Review. Nutrients 2020; 12(8): 1–15, doi: 10.3390/nu12082236.
3.
Araszkiewicz A, Bandurska-Stankiewicz E, Borys S, et al. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Curr Top Diabetes 2023; 2(1): 1–140 (in Polish)
4.
Jopkiewicz S. Rola żywności i żywienia w patogenezie oraz profilaktyce cukrzycy typu 2. Problemy Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu. Tom 9. Wrocław: Exante; 2019 (in Polish)
5.
Ghoreishi AS, Chatrnour G, Mahmoodi M. The effect of sesame seeds on fast blood sugar, haemoglobin A1C, liver enzymes and lipid profile in patients with type 2 diabetes: a randomised clinical trial. Fam Med Prim Care Rev 2022; 24(3): 207–211, doi: 10.5114/fmpcr.2022.118279.
6.
Biniek B, Kosiński M, Żurawska-Kliś M, et al. Clinical approach to the differential diagnosis between immune-mediated diabetes and type 2 diabetes in adult patients. Fam Med Prim Care Rev 2023; 25(1): 18–24, doi: 10.5114/fmpcr.2023.125487.
7.
Almaqhawi A, Turkistani JA, Albahrani S, et al. Effect of telemedicine on glycated haemoglobin in people with type 2 diabetes in the MENA region: a systematic review and meta-analysis. Fam Med Prim Care Rev 2022; 24(4): 361–369, doi: 10.5114/fmpcr.2022.120861.
8.
Sarpooshi DR, Mahdizadeh M, Jaferi A, et al. The relationship between social support and self-care behavior in patients with diabetes mellitus. Fam Med Prim Care Rev 2021; 23(2): 227–231, doi: 10.5114/fmpcr.2021.105932.
9.
Bonikowska I, Jasik-Pyzdrowska J, Towpik I. Prevention of diabetes in primary healthcare based on the health policy program for early detection and prevention of diabetes and its complications in working individuals in the Lubusz province. Fam Med Prim Care Rev 2018; 20(4): 313–319, doi: 10.5114/fmpcr.2018.79340.
10.
Anwer F, Bakarman MA, Butt NS, et al. Evaluation of type 2 diabetes management in Jeddah, Saudi Arabia: a primary care physician’s perspective. Fam Med Prim Care Rev 2020; 22(4): 273–278, doi: 10.5114/fmpcr.2020.100429.
11.
Smolarek I, Jabłecka A. Leki działające na układ inkretynowy w terapii cukrzycy typu 2. Farm Współcz 2016; 9: 61–66 (in Polish).
12.
Hołyńska A, Kucharska A, Sińska B, et al. Poziom wiedzy żywieniowej a sposób żywienia chorych na cukrzycę leczonych insuliną. Pol Med J 2015; 292–296 (in Polish).
13.
Glińska J, Skupińska A, Lewandowska M, et al. Czynniki demograficzne a ogólna jakość życia chorych z cukrzycą typu 1 i 2. Probl Pielęg 2012; 20: 279–288 (in Polish)
14.
Zając E, Orkusz A. Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet stosowanych w żywieniu pacjentów na przykładzie wybranego szpitala wielkopolski. Nauki Inżynierskie i Technologie 2015; 3(18): 35–46, doi: 10.15611/nit.2015.3.03 (in Polish).
15.
Tymoszuk M, Orkusz A. Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet szpitalnych na podstawie jadłospisów dekadowych. Nauki Inżynierskie i Technologie 2015; 4(19): 94–104, doi: 10.15611/nit.2015.4.06 (in Polish)
16.
Juruć A, Pisarczyk-Wiza D, Wierusz-Wysocka B. Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 1 – czy mają wpływ na kontrolę metaboliczną? Diabet Prakt 2014; 3(1): 22–30 (in Polish).
17.
Strojek K, Kurzeja A, Gottwald-Hostalek U. Patient adherence to and tolerability of treatment with metformin extended-release formulation in patients with type 2 diabetes. GLUCOMP study. Clin Diabet 2016; 5(1): 15–21, doi: 10.5603/DK.2016.0003.
18.
Bronkowska M, Zatońska K, Orzeł D, et al. Ocena wiedzy żywieniowej osób z cukrzycą typu 2 w świetle zaleceń dietetycznych. Bromat Chem Toksykol 2013; 4: 520–530 (in Polish).
19.
Otto-Buczkowska E, Marciniak-Brzezińska M. Specyficzne problemy edukacji diabetologicznej. Forum Med Rodz 2016; 10(4): 212–218 (in Polish).
20.
Kurowska K, Szomszor M. Wpływ zachowań zdrowotnych na jakość życia u osób z rozpoznaniem cukrzycy typu 2. Diabet Prakt 2011; 12(4): 142–150 (in Polish).
21.
Cieloszczyk K, Zujko ME, Witkowska A. Ocena sposobu żywienia pacjentów z cukrzycą typu 2. Bromat Chem Toksykol 2011; 1: 89–94 (in Polish).
22.
Mędrela-Kuder E, Bis H. Porównanie aktywności fizycznej i diety u kobiet i mężczyzn chorych na cukrzycę typu 2. Med Og Nauk Zdr 2014; 20(1): 31–33 (in Polish).
23.
Żędzian A, Ostrowska L. Wpływ edukacji diabetologicznej na poziom wyrównania metabolicznego chorych na cukrzycę typu 1 w obserwacji prospektywnej (doniesienie wstępne). Forum Zab Metabol 2018; 9(3): 112–118 (in Polish).
24.
Zegan M, Michota-Katulska E, Lewandowska M, et al. Rola podejmowanej aktywności fizycznej w profilaktyce oraz wspomaganiu le-czenia otyłości oraz cukrzycy typu 2. Med Rodz 2017; 20(4): 273–278, doi: 10.25121/MR.2017.20.4.273 (in Polish)
25.
Szewczyk A, Białek A, Kukielczak A, et al. Ocena sposobu żywienia osób chorujących na cukrzycę typu 1 i 2. Probl Hig Epidemiol 2011; 92(2): 267–271 (in Polish).
26.
Langa A. Alternatywne modele żywienia w cukrzycy typu 2. Kosmos 2022; 71(4): 411–420 (in Polish).
27.
Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: PZWL; 2014 (in Polish).
28.
Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, et al. Dietoterapia. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2014 (in Polish).
29.
Całyniuk B, Grochowska-Niedworok E, Misarz M, et al. Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet na przykładzie wybranego szpitala województwa śląskiego. Bromat Chem Toksykol 2011; 44(3): 434–441 (in Polish).
30.
Kotynia Z, Szewczyk P, Tuzikiewicz-Gnitecka G. Żywienie pacjentów w szpitalach – brak zasad odżywiania chorych w publicznych placówkach. Kontrola Państwowa 2018; 63(4): 77–86 (in Polish).
31.
Tymoszuk M, Orkusz A. Ocena sposobu żywienia pacjentów na przykładzie wybranego szpitala Dolnego Śląska. Nauki Inżynierskie i Technologie 2016; 2(21): 55–66, doi: 10.15611/nit.2016.2.05 (in Polish).
32.
Pietrzykowska A, Nowak J. Ocena ilościowa jadłospisów realizowanych w ramach diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów wybranych placówek szpitalnych. Forum Med Rodz 2023; 17(4): 182–190 (in Polish).
33.
Piejko L, Nawrat-Szołtysik A, Kopeć D, et al. Jakość diety i wybrane zachowania zdrowotne dorosłych chorych na cukrzycę typu 2. Forum Zab Metabol 2018; 9(1): 36–44 (in Polish).
34.
Gajewski P, Szczeklik A. Interna Szczeklika – mały podręcznik 2019/2020. Kraków: Medycyna Praktyczna; 2019 (in Polish).
35.
American Diabetes Association. Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care 2011; 34(1): 562–569, doi: 10.2337/dc14-S081.
36.
Ostrowska J, Jeznach-Steinhagen A. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy. Forum Med Rodz 2016; 10(2): 84–90 (in Polish).
37.
Zając E, Orkusz A. Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet stosowanych w żywieniu pacjentów na przykładzie wybranego szpitala wielkopolski. Nauki Inżynierskie i Technologie 2015; 3(18): 35–46, doi: 10.15611/nit.2015.3.03 (in Polish).
38.
Grzelak T, Janicka E, Kramkowska M, et al. Cukrzyca ciążowa – skutki niewyrównania i podstawy regulacji glikemii. Now Lek 2013; 82(8): 163–169 (in Polish).
39.
Bienkiewicz M, Bator E, Bronkowska M. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015; 96(1): 57–63 (in Polish).
40.
Korzeniowska K, Jabłecka A. Cukrzyca (Część III) Dieta w cukrzycy. Farm Wpółcz 2009; 2: 110–116 (in Polish).
41.
Całyniuk B, Zołoteńka-Synowiec M, Grochowska-Niedworok E. Częstotliwość spożycia mleka i produktów mlecznych przez młodzież w wieku 16–18 lat. Probl Hig Epidemiol 2015; 96(1): 240–244 (in Polish).