Freepik.com - Kjpargeter
Fisetyna skuteczna w leczeniu choroby Alzheimera?
Autor: Alicja Wesołowska
Data: 17.07.2017
Źródło: Salk Institute/ AW
Tagi: | choroba Alzheimera, fisetyna, starzenie się |
Taki wniosek może płynąć z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Instytutu Salka. Wyniki zostały opublikowane w The Journals of Gerontology Series A.
Fisetyna – naturalny flawonoid występujący w truskawkach – została wybrana ze względu na wcześniejsze badania, które wskazywały, że związek ten może zapobiegać utracie pamięci u myszy z modelem choroby Alzheimera. Teraz naukowcy sprawdzili jego działanie ma myszach, które doświadczają postępującego pogorszenia pamięci związanego z wiekiem, podobnego do tego, jaki dotyka także pacjentów z chorobą Alzheimera.
Badanie przeprowadzono na 3-miesięcznych myszach, które wcześniej zmodyfikowano tak, by wykazywały objawy przedwczesnego starzenia się. Zwierzętom przez 7 miesięcy dodawano fisetynę do karmy. Następnie poddano je szeregowi testów mierzących ich pamięć, aktywność i zdolności poznawcze, a ich wyniki porównano z wynikami myszy karmionych pokarmem bez dodatku fisetyny. Monitorowano też poziom białek łączonych z procesami neurodegeneracyjnymi i poziom wskaźników stanów zapalnych.
Okazało się, ze 10-miesięczne myszy, którym podawano fisetynę, wykazywały lepsze zdolności poznawcze, porównywalne do 3-miesięcznych zwierząt. Tego efektu nie zaobserwowano u myszy, które nie dostawały fisetyny.
Zwierzęta poddane terapii fisetyną miały też mniejsze poziomy wskaźników stanów zapalnych niż standardowo karmione myszy w tym samym wieku. Nie zaobserwowano skutków ubocznych podawania fisetyny, nawet u zwierząt, które otrzymywały dużą jej dawkę.
Naukowcy chcą teraz zaprojektować próbę kliniczną. – Opierając się o wcześniejsze I obecne wyniki naszych badań można wnioskować, że fisetyna może pomóc w zapobieganiu nie tylko chorobie Alzheimera, ale wielu innym schorzeniom neurodegeneracyjnym związanym z wiekiem – ocenia Pamela Mahler, współautorka badania.
Badanie przeprowadzono na 3-miesięcznych myszach, które wcześniej zmodyfikowano tak, by wykazywały objawy przedwczesnego starzenia się. Zwierzętom przez 7 miesięcy dodawano fisetynę do karmy. Następnie poddano je szeregowi testów mierzących ich pamięć, aktywność i zdolności poznawcze, a ich wyniki porównano z wynikami myszy karmionych pokarmem bez dodatku fisetyny. Monitorowano też poziom białek łączonych z procesami neurodegeneracyjnymi i poziom wskaźników stanów zapalnych.
Okazało się, ze 10-miesięczne myszy, którym podawano fisetynę, wykazywały lepsze zdolności poznawcze, porównywalne do 3-miesięcznych zwierząt. Tego efektu nie zaobserwowano u myszy, które nie dostawały fisetyny.
Zwierzęta poddane terapii fisetyną miały też mniejsze poziomy wskaźników stanów zapalnych niż standardowo karmione myszy w tym samym wieku. Nie zaobserwowano skutków ubocznych podawania fisetyny, nawet u zwierząt, które otrzymywały dużą jej dawkę.
Naukowcy chcą teraz zaprojektować próbę kliniczną. – Opierając się o wcześniejsze I obecne wyniki naszych badań można wnioskować, że fisetyna może pomóc w zapobieganiu nie tylko chorobie Alzheimera, ale wielu innym schorzeniom neurodegeneracyjnym związanym z wiekiem – ocenia Pamela Mahler, współautorka badania.