eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
3/2010
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym

Anna Kotunia
,
Piotr Pietrzak
,
Paul Guilloteau
,
Romuald Zabielski

Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (3): 117–122
Data publikacji online: 2010/06/24
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Maślan sodu dysocjujący do kwasu masłowego należy do cząsteczek mogących znaleźć szersze zastosowanie w profilaktyce i leczeniu zaburzeń funkcji błony śluzowej przewodu pokarmowego. U człowieka jest on wytwarzany w jelicie grubym przez bakterie jelitowe. W pewnych okolicznoś­ciach może dojść do zmniejszenia jego produkcji, dlatego celowe jest jego uzupełnianie, głównie z uwagi na fakt, że stanowi on jedno z głównych źródeł energii dla kolonocytów. W publikacji omówiono dotychczasowy stan wiedzy odnośnie do roli maślanu w przewodzie pokarmowym, szczególnie rolę troficzną, proapoptotyczną, cytoprotekcyjną i przeciwzapalną.

Sodium butyrate (NaB) dissociating to butyric acid is regarded as a molecule which may be potentially applied in gastrointestinal mucosa treatment. In humans, NaB is produced by colonic bacteria. In certain cases, NaB production may be diminished; hence supplementation with exogenous NaB is essential the more so as NaB is a major energy source for colonocytes. In this review, we would like to discuss present knowledge about the role of NaB in the gastrointestinal tract, in particular its trophic, proapoptotic, cytoprotective and anti-inflammatory role.
słowa kluczowe:

maślan sodu, rozwój, cytoprotekcja, apoptoza

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.