eISSN: 2450-4459
ISSN: 2450-3517
Lekarz POZ
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
1/2019
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Kwas masłowy – zastosowanie w praktyce klinicznej

Barbara Skrzydło-Radomańska

Data publikacji online: 2019/03/20
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Kwas masłowy jest naturalną substancją, jednym z trzech krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), będących fizjologicznym produktem mikrobioty jelitowej powstającym w wyniku fermentacji niestrawnych węglowodanów. Kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego, odgrywa korzystną rolę troficzną, cytoprotekcyjną, wywiera wpływ na procesy proliferacji i apoptozy komórkowej. Hamuje on bezpośrednio aktywność deacetylazy histonowej (HDAC), hamuje cykl komórkowy i indukuje apoptozę, stymuluje różnicowanie komórkowe, działa immunomodulująco i przeciwzapalnie, reguluje barierę jelitową, redukuje stres oksydacyjny, moduluje czucie trzewne i motorykę jelitową. Opisano korzystne skutki działania kwasu masłowego w leczeniu uzupełniającym w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, przewlekłym zapaleniu jelit po radio- i chemioterapii, zapaleniu zbiornika jelitowego, chorobie uchyłkowej, biegunkach infekcyjnych i zaburzeniach czynnościowych jelit. Nowa technologia produkcji z mikrootoczkowaniem w matrycy trójglicerydowej pozwoliła na skuteczne stosowanie tej naturalnej, bezpiecznej substancji w terapii drogą doustną.

Butyric acid is a natural substance, one of the three short-fatty acids (SCFA), physiologically produced by the colonic microbial fermentation of digestible carbohydrates. Butyric acid is a basic source of energy for intestinal epithelial cells and an important factor stimulating their growth and differentiation. The role of butyrate as a trophic agent, its effect on the proliferation and apoptosis, and its cytoprotective and anti-inflammatory properties are widely recognised. Butyric acid directly inhibits the enzymatic activity of histone deacetylase (HDAC), suppresses cell-cycle, stimulates cell differentiation, exerts immunomodulatory and anti-inflammatory effects, regulates intestinal barrier, reduces oxidative stress, and modulates visceral sensitivity and motility. Beneficial effects of butyric acid were observed in inflammatory bowel diseases, radiation and post-chemotherapy colitis, pouchitis, diverticular disease, infectious diarrhoea, and functional intestinal diseases. The innovative technology of preparing microparticles in a lipid matrix has enabled efficacious administration of this natural and safe substance.
słowa kluczowe:

kwas masłowy, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czynnościowe choroby jelit, nieswoiste zapalne choroby jelit

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.