MZ: Polska wieprzowina jest bezpieczna

Udostępnij:
Resort zdrowia wydał komunikat w sprawie przypadków wystąpienia choroby afrykańskiego pomoru świń na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. „Wirus ten nie jest groźny dla człowieka w kontakcie bezpośrednim i nie posiada zdolności przenoszenia się na ludzi. Nie zanotowano również żadnych przypadków wystąpienia tej choroby u świń hodowlanych w Polsce” – można w nim przeczytać.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w ramach funkcjonującego od ubiegłego roku programu monitorowania afrykańskiego pomoru świń w dniach 17 oraz 19 lutego br. na terenie województwa podlaskiego wykryto dwa przypadki martwych dzików, u których potwierdzono materiał genetyczny wirusa afrykańskiego pomoru świń. Jest to wirusowa choroba świń domowych wszystkich ras oraz dzików.

Przepisy stosowane przez Inspekcję Weterynaryjną zapobiegają możliwości wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono afrykański pomór świń. Państwowa Inspekcja Sanitarna nie stwierdza żadnych zagrożeń dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w związku z tą chorobą. Dostępne w handlu mięso jest bezpieczne i nadaje się więc do spożycia. Służby podległe Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęły stosowne działania mające na celu ograniczenie potencjalnego ryzyka przeniesienia tej choroby na trzodę chlewną.

Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.