eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2021
vol. 8
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Nowy wymiar zespołu białek przenoszących lipidy – zwrócenie uwagi na seks, narkotyki i alkohol

Krzysztof Buczyłko
1

  1. Instytut Nauk o Zdrowiu, Państwowa Uczelnia Zawodowa, Włocławek, Polska
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2021; 8, 4: 160–168
Data publikacji online: 2021/12/17
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Diagnostyka molekularna zespołu białek przenoszących lipidy (zespół nsLTP) może poprawić identyfikację homologicznych komponentów uczulających w nowych źródłach, takich jak lateks (Hev b 12), konopie, piwo i wino. Większość badań wskazuje na Can s 3, niespecyficzne białko transferowe lipidów (LTP) Cannabis sativa jako alergen główny. Alergenami odpowiedzialnymi za alergię na wino mogą być białka winogronowe (Vitis vinifera), w szczególności składnik Vit v 1 (również LTP). Większość białek piwa pochodzi z jęczmienia (Hordeum vulgare – Hor v 14) lub z chmielu (Hum l LTP). LTP z chmielu, pszenicy, jęczmienia i kukurydzy bywa alergenem sprawczym obecnym w niektórych odmianach piwa. Ostatnio wiele produktów spożywczych i napojów jest aromatyzowanych przyprawami, ze wzrostem reakcji alergicznych zależnych od profilin, na przykład kolendra Cor s 2, lub białek przenoszących lipidy.

Molecular diagnosis of LTP (lipid transfer protein) syndrome could benefit from the identification of homologue allergenic components in the new sources like latex (Hev b 12), hemp, beer, and wine. Most studies point to Can s 3, the nonspecific lipid transfer protein (LTP) of Cannabis sativa as a major allergen. Allergens responsible for wine allergy could be grape (Vitis vinifera) proteins, particularly the Vit v1 component (LTP too). Most beer proteins originate from barley (Hordeum vulgare- Hor v 14) or from hop (Hum l LTP). The LTPs from hops, wheat, barley, and maize were the causative allergen present in particular beer variety. More recently, lot of foods and drinks have been flavoured with spices, with a reported increase in allergic reactions profilin dependent, for example coriander Cor s 2, or lipid transfer proteins.
słowa kluczowe:

alergia, LTP (białko przenoszące lipidy), lateks, marihuana, winorośl, chmiel



© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.