eISSN: 2300-6722
ISSN: 1899-1874
Medical Studies/Studia Medyczne
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2019
vol. 35
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena sposobu żywienia u dzieci z zespołem Downa w wieku przedszkolnym – badanie wstępne

Anna Wrzochal
1
,
Aleksandra Gładyś-Jakubczyk
2
,
Edyta Suliga
3

  1. Doctoral Studies, Faculty of Medicine and Health Sciences, Jan Kochanowski University, Kielce, Poland
  2. Neonatology Residency, Department of Neonatology, Provincial Hospital, Kielce, Poland
  3. Department of Nutrition and Dietetics, Institute of Public Health, Faculty of Medicine and Health Sciences, Jan Kochanowski University, Kielce, Poland
Medical Studies/Studia Medyczne 2019; 35 (2): 128–138
Data publikacji online: 2019/06/28
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Zespół Downa (ZD) to najczęściej występująca patologia genetyczna w populacji. Czynniki ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości u dzieci z ZD nie zostały dotąd wyczerpująco opisane, a badania w tym zakresie prowadzone w Polsce są nieliczne.

Cel pracy
Ocena sposobu żywienia dzieci z ZD w wieku przedszkolnym w zależności od stanu ich odżywienia.

Materiał i metody
Badanie ankietowe przeprowadzono u dzieci z ZD w wieku od 3 do 6 lat. Analizie poddano 50 kwestionariuszy prawidłowo wypełnionych przez rodziców lub opiekunów dzieci. Na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI) podzielono dzieci na trzy grupy: dzieci z nadwagą, z prawidłowym BMI oraz z niedowagą. Do określenia zależności między BMI a sposobem żywienia zastosowano test c2, przyjęto poziom istotności p < 0,05.

Wyniki
Dzieci z nadwagą spożywały w przedszkolu istotnie więcej posiłków niż pozostałe dzieci (p = 0,04), jadły dwa obiady (w przedszkolu i w domu) (p = 0,02), a także częściej podjadały między posiłkami (p = 0,007). Dodatkowo wśród dzieci z nadwagą i otyłością istotnie częściej występowała niedoczynność tarczycy (p = 0,005). W badanej grupie stwierdzono też częste, nieuzasadnione stosowanie diet eliminacyjnych, wynikające z przekonania rodziców o ich korzystnym wpływie na zdrowie dziecka z ZD.

Wnioski
U dzieci z ZD w wieku przedszkolnym popełniane są liczne błędy żywieniowe skutkujące zaburzeniami w stanie odżywienia. Konieczne wydaje się wprowadzenie edukacji żywieniowej obejmującej przede wszystkim pracowników przedszkoli odpowiedzialnych za żywienie oraz rodziców i opiekunów dzieci z ZD.



Introduction
Down syndrome (DS) is the most common genetic pathology in the population. The risk factors of overweight and obesity in children with DS have not been comprehensively examined, and research in this area, conducted in Poland, is scarce.

Aim of the research
To evaluate the diets of children with Down syndrome in preschool age, depending on their nutritional status.

Material and methods
The survey was conducted in children with DS between the ages of three and six years. The analysis included 50 questionnaires correctly completed by parents or legal guardians. The children were divided into three groups according to the body mass index (BMI) index: overweight children, children with a normal BMI, and underweight children. To determine the relationship between BMI and diet, the c2 test was used, and the significance level was p < 0.05.

Results
Overweight children consume significantly more meals in kindergarten than other children (p = 0.04), including two lunches (in kindergarten and at home) (p = 0.02), and more often eat between meals (p = 0.007). In addition, hypothyroidism was significantly more frequent among children with overweight and obesity (p = 0.005). In the study group we also found frequent, unjustified applications of elimination diets, resulting from parents’ conviction about their beneficial effects on the health of children with DS.

Conclusions
In preschool-age children with Down syndrome, numerous nutritional errors are made resulting in disturbances in their nutritional status. It seems necessary to introduce nutritional education that mainly covers kindergarten employees responsible for nutrition, as well as parents and guardians of children with Down syndrome.

słowa kluczowe:

nadwaga, wskaźnik masy ciała, zespół Downa, błędy żywieniowe

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.