eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2009
vol. 3
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych w Katedrze i Klinice Chirurgii Ogólnej na podstawie formularza NRS 2002

Krzysztof Tojek
,
Jacek Frasz
,
Maria T. Szewczyk
,
Zbigniew Banaszkiewicz
,
Arkadiusz Jawień

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2009; 4: 144–150
Data publikacji online: 2010/01/14
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Wstęp: Celem oceny żywieniowej jest określenie aktualnego stanu odżywienia i zapotrzebowania na substancje odżywcze oraz ocena ryzyka związanego z zaburzeniami tego stanu. Jej wynik powinien stanowić integralną część historii choroby oraz modyfikować, o ile to konieczne, planowane leczenie.
Cel pracy: Ocena stanu odżywienia na podstawie formularza NRS 2002 oraz analiza istniejących korelacji pomiędzy stanem odżywienia chorego a wiekiem, wskaźnikiem masy ciała (body mass index – BMI), chorobą zasadniczą i chorobami współistniejącymi oraz przebiegiem leczenia.
Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 103 kolejnych chorych hospitalizowanych w Klinice Chirurgii Ogólnej, których poddano przesiewowej ocenie stanu odżywienia, uwzględniając wiek i płeć, dane z wywiadu dotyczące utraty masy ciała, BMI, chorobę zasadniczą i choroby współistniejące.
Wyniki: Występowanie niedożywienia zaobserwowano u 1/3 chorych. Wśród chorych niedożywionych najczęściej występują choroby naczyniowe (47%) i nowotwory przewodu pokarmowego (22%). Co drugi chory przyjęty w trybie ostrym i co trzeci w planowym wykazywał objawy niedożywienia. Średni wiek chorych niedożywionych wynosił 68 lat, niewymagających leczenia żywieniowego zaś 54 lata. Długość hospitalizacji niedożywionych jest dwukrotnie dłuższa niż osób niewymagających leczenia żywieniowego. Powikłania wśród niedożywionych wystąpiły u 30% chorych, a wśród niewymagających leczenia żywieniowego u 10% chorych. Odsetki chorób współistniejących, takich jak cukrzyca, układu krążenia, są wyższe wśród chorych niedożywionych.
Wnioski:
1. Chorzy przyjmowani do leczenia powinni być poddani przesiewowej ocenie stanu odżywienia.
2. Zwiększone ryzyko niedożywienia występuje częściej u osób starszych oraz hospitalizowanych w trybie tzw. pilnym.
3. Niedożywienie wydłuża czas hospitalizacji, wpływając na efekt terapeutyczny w aspekcie biologicznym i psychicznym.
4. Niedożywienie zwiększa częstotliwość występowania powikłań, powodując tym samym wzrost kosztów leczenia.


Introduction: The aim of this assessment is to determine the current state of nutrition and the demand for nutrients as well as to evaluate the risk connected with the abnormalities. Its result should constitute an integral part of the case history and should modify the planned treatment.
Aim of the study: The assessment of the state of nutrition on the basis of the NRS 2002 form and analysis of the correlation existing between the patient’s state of nutrition and his age, BMI, main disease, coexistent diseases and the course of treatment.
Material and methods: The study group consisted of 103 consecutive patients. They underwent screening assessment of the state of nutrition which took into account their age, sex, medical history as far as loss of weight is concerned, their BMI, main disease and coexistent diseases.
Results: Malnutrition has been observed in the case of 1/3 of patients. Vascular diseases (47%) and digestive system neoplasm (22%) constitute the most frequent diseases among the malnourished patients.
Every second patient admitted on an emergency basis and every third patient admitted on a planned basis showed the symptoms of malnutrition. The average age of malnourished patients was 68 years, whereas that of properly nourished ones was 54 years. The hospitalization period in the case of malnourished patients is two times longer than in the case of those properly nourished. Complications occurred among 30% of malnourished patients and among 10% of properly nourished patients.
Conclusions:
1. Patients admitted for treatment should undergo screening assessment of the state of nutrition.
2. An increased risk of malnutrition occurs more often in elderly people and those hospitalized in \"emergency\" mode.
3. Malnutrition prolongs the time of hospitalisation, affecting the therapeutic effect in biological and mental aspects.
4. Malnutrition increases the frequency of complications of diseases, causing an increase in the costs of treatment.
słowa kluczowe:

niedożywienie, chirurgia, pacjent, formularz NRS 2002

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.