en ENGLISH
eISSN: 2083-8441
ISSN: 2081-237X
Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
3/2024
vol. 30
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena świadomości rodziców na temat diety przeciwzapalnej i jej wpływu na zdrowie dziecka – badanie ankietowe

Monika Soczewka
1
,
Justyna Waśniowska
2
,
Katarzyna Krawczyk
2
,
Andrzej Kędzia
1
,
Bogda Skowrońska
1
,
Elżbieta Niechciał
1

  1. Department of Pediatric Diabetes, Auxology and Obesity, Poznan University of Medical Sciences, Poland
  2. Department of Human Nutrition and Dietetics, Faculty of Food Technology, University of Agriculture, Krakow, Poland
Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2024; 30 (3): 125-131
Data publikacji online: 2024/10/18
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Najnowsze dowody podkreślają, że niezdrowa dieta i zły stan odżywienia są jednym z modyfikowalnych behawioralnych czynników ryzyka odpowiedzialnych za rozwój chorób niezakaźnych (m.in. nadciśnienie, choroba otyłościowa, zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto). Diety przeciwzapalne mają istotne znaczenie zarówno w leczeniu, jak i w zapobieganiu chorobom. Przykłady diet przeciwzapalnych obejmują tradycyjną dietę śródziemnomorską, dietę DASH oraz tradycyjną dietę okinawską, nordycką lub meksykańską. Koncepcja tych diet ma wspólne podstawy i zalecenia. Środowisko rodzinne od wczesnego dzieciństwa odgrywa szczególnie ważną rolę w kształtowaniu zdrowych wzorców żywieniowych dzieci i młodzieży. Tym samym wiedza rodziców na temat odżywiania, ich postawy i praktyki żywieniowe są niezbędne w zapobieganiu rozwojowi chorób niezakaźnych i poprawie zdrowia ich dzieci jako ich głównych opiekunów. Celem niniejszej pracy jest ocena świadomości rodziców na temat diety przeciwzapalnej.

Materiał i metody
W badaniu wzięło udział 325 rodziców. Dane do badania zostały zebrane anonimowo metodą CAWI. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz dotyczący świadomości rodziców na temat diety przeciwzapalnej.

Wyniki
pośród 325 rodziców biorących udział w badaniu, 204 (62.8%) przyznało, że nie wie, jakie produkty należy stosować w diecie przeciwzapalnej. Około połowa z nich (165; 50.8%) miała niezadowalającą wiedzę na temat diety przeciwzapalnej, 66 (30.3%) miało dobry poziom wiedzy, a tylko 16 (5.5%) respondentów miało doskonały poziom wiedzy.

Wnioski
Świadomość rodziców na temat stosowania diety przeciwzapalnej w badanej grupie była niewystarczająca. Istotne wydaje się wdrożenie odpowiednich działań edukacyjnych na temat diety przeciwzapalnej w celu poszerzenia wiedzy rodziców na temat wpływu żywienia na rozwój dzieci.



Introduction
The latest evidence highlights that an unhealthy diet and poor nutrition status are some of the modifiable behavioural risk factors responsible for the development of non-communicable diseases (NCDs). Anti-inflammatory diets are important in both the treatment and prevention of disease (e.g. hypertension, obesity, Hashimoto’s thyroiditis). The concept of these diets has common core foundations and recommendations. The family environment from early childhood plays a particularly important role in shaping healthy eating patterns of children and youths. Thus, parents’ nutritional knowledge, attitudes, and dietary practices are essential in preventing NCD development and improving their children’s health as their primary guardians. This study aims to assess parents’ awareness of an anti-inflammatory diet.

Material and methods
A total of 325 parents participated in the study. Data for the study were collected anonymously using the CAWI method. The research tool was an original questionnaire about parents’ awareness of anti-inflammatory diets.

Results
Of the 325 parents participating in the study, 204 (62.8%) admitted that they did not know which products to use in an anti-inflammatory diet. About half of them (165; 50.8%) had unsatisfactory knowledge of the anti-inflammatory diet, 66 (30.3%) had a good level of knowledge, and only 16 (5.5%) respondents had an excellent level of knowledge.

Conclusions
Parental awareness of the use of the anti-inflammatory diet was insufficient in the study group. It seems important to implement appropriate educational activities on the anti-inflammatory diet to expand parents’ knowledge of the impact of nutrition on children’s development.

słowa kluczowe:

dzieci, dieta, żywienie, dieta przeciwzapalna, świadomość rodziców


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.