eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
1/2019
vol. 13
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
RÓŻNE
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Percepcja zdrowia, świadomość ryzyka otyłości i nawyki żywieniowe u młodzieży

Hüsniye Çalışır
1
,
Zeynep Güneş
1
,
Safiye Özvurmaz
1

  1. Aydın Adnan Menderes University, Aydın, Turkey
Data publikacji online: 2018/10/10
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Otyłość u dzieci może prowadzić do otyłości i związanych z nią problemów zdrowotnych w wieku dorosłym. Prawidłowe nawyki żywieniowe przyswojone we wczesnym wieku są skuteczne w zapobieganiu otyłości oraz rozwijaniu się chorób związanym z otyłością w wieku dorosłym. Praca miała na celu określenie związku pomiędzy percepcją zdrowia, świadomością ryzyka otyłości a nawykami żywieniowymi u młodzieży.

Materiał i metody
To przekrojowe badanie zostało przeprowadzone wśród 579 nastolatków, którzy byli uczniami szkół średnich w centrum miasta w zachodniej Turcji. W doborze szkół, klas i studentów wykorzystano próbę warstwową i proste losowe metody selekcji. Dane zebrano z wykorzystaniem formularza, kwestionariusza postrzegania zdrowia i holenderskiego kwestionariusza nawyków żywieniowych.

Wyniki
Średni wiek uczestników wynosił 15±0,59, a wskaźnik masy ciała 20,43±3,20 kg/m2. Spośród uczestników 11,6% miało nadwagę lub otyłość, podczas gdy 33,5% postrzegało siebie, jako osoby otyłe lub z nadwagą. Średni wynik percepcji zdrowotnej uczestników w badanej grupie określono jako 52,34±7,59. Istniała pozytywna zależność pomiędzy całkowitą percepcją zdrowia uczestników a ich nawykami żywieniowymi (p=0,003), oraz negatywna zależność pomiędzy oceną ich ograniczonych nawyków żywieniowych (p=0,029) a zewnętrznymi nawykami żywieniowymi (p<0,001). Wyniki emocjonalnych nawyków żywieniowych osób, które uważają, że są zagrożenie otyłością (p=0,007), ich wyniki zewnętrznych nawyków żywieniowych (p=0,001) oraz zachowania (p=0,001) były wyższe niż u tych osób, które uważały, że nie są zagrożeni otyłością.

Wnioski
Młodzi ludzie, których charakteryzuje wyższy poziom percepcji zdrowia, są mniej dotknięci przez środowisko i ograniczają się do danej żywności. Z drugiej strony ci, którzy sądzą, że są zagrożeni otyłością, spożywają więcej pokarmu z powodu stanów emocjonalnych i wpływów zewnętrznych.



Background
The aim of this study was to determine the relationship between eating behaviour and health perception, obesity risk awareness in adolescents.

Material and methods
This cross-sectional study was completed with 579 adolescents. Stratified and simple random sampling methods were used in the selection of the high schools, classes and students. The data was collected through the information form, Dutch Eating Behaviour Questionnaire and Perception of Health Scale.

Results
The mean score of health perception of the adolescents was 52.34±7.59. There was a positive relationship between total health perception score and emotional eating behaviour score of the adolescents (p=0.003). There was a negative relationship between total health perception score restricted eating behaviour (p=0.029), and external eating behaviour score (p<0.001). The emotional eating behaviour (p=0.007), external eating behaviour (p=0.001) and total eating behaviour score (p<0.001) of the adolescents who believed they had an obesity risk were found to be higher than the adolescents who believed they did not.

Conclusions
The adolescents with better health perception are less affected by the environment and are able to restrict their food choices. The adolescents who think that they have an obesity risk consume more food due to their emotional state and external exposure.

słowa kluczowe:

młodzież, otyłość, świadomość ryzyka, percepcja zdrowia, nawyki żywieniowe


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.