ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
1/2008
vol. 11
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Probiotyki – jakie, komu, kiedy?

Mieczysława Czerwionka-Szaflarska
,
Bartosz Romańczuk

Przew Lek 2008; 1: 214-221
Data publikacji online: 2008/03/03
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbardziej znanym probiotykiem jest Lactobacillus GG (Lactobacillus rhamnosus), którego aktywność została szczegółowo zbadana. ródłem probiotyków są preparaty farmaceutyczne, suplementy diety oraz produkty fermentowane (jogurty i kefiry). W niniejszej pracy zebrano wyniki badań dotyczących zastosowania probiotyków w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń wieku rozwojowego, przede wszystkim przewodu pokarmowego.

Probiotics are live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on a host. Lactic acid bacteria (Lactobacillus and Bifidobacterium) are the most common type of microbes used. The most widely used probiotic bacteria is Lactobacillus GG (Lactobacillus rhamnosus GG) which activity was particularly examined. There are different sources of probiotics: medicines, diet supplements and fermental products (yoghurts and kefirs). In this publication we present results of different clinical studies concerning the use of probiotics in prevention and treatment of the chosen paediatric diseases, especially digestive tract pathologies.
słowa kluczowe:

probiotyki, Lactobacillus, dzieci

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.