ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
5/2003
vol. 6
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Probiotyki - znaczenie w chorobach alergicznych

Anna Bręborowicz

Przew Lek 2003, 6, 5, 154-156
Data publikacji online: 2003/07/16
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 


Choroby alergiczne stanowią aktualnie jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych w wielu krajach świata, w tym głównie w krajach dobrze rozwiniętych [5]. Wysoka i wzrastająca liczba zachorowań jest faktem, ale przyczyny tej sytuacji nie są jasne. Nie w pełni skuteczne okazały się prowadzone dotychczas działania prewencyjne w postaci eliminacji najczęściej uczulających alergenów pokarmowych oraz unikania alergenów i czynników drażniących w środowisku zewnętrznym i wewnątrzdomowym [1, 6]. Dlatego też nadal trwają poszukiwania optymalnej strategii postępowania profilaktycznego.


W ciągu ostatnich lat podjęto nowy kierunek badań nad oceną znaczenia stymulacji mikrobiologicznej w prewencji rozwoju chorób alergicznych poprzez wpływ na równowagę między populacjami limfocytów Th1 i Th2. Kierunek ten jest konsekwencją zrodzonej przed kilkunastoma laty higienicznej hipotezy rozwoju alergii [27, 28], która zakłada, że nadmiernie higieniczne, sterylne, dobre warunki życia warunkują zmniejszoną aktywację związanych z odpowiedzią przeciwinfekcyjną limfocytów Th1, stwarzając warunki do przewagi czynnościowej odpowiedzialnej za rozwój alergii populacji limfocytów Th2. Źródłem tej hipotezy były badania epidemiologiczne, w których wykazano wyższą częstość występowania chorób alergicznych w bogatszych krajach Europy Zachodniej (Niemcy Zachodnie) i Północnej (Szwecja) niż w biedniejszych, byłych krajach socjalistycznych (Niemcy Wschodnie, Polska, Estonia [4, 21, 30]. W kolejnych badaniach udokumentowano, że niższy poziom higieny, zagęszczenie, obecność starszego rodzeństwa, opieka zbiorowa, a więc okoliczności zwiększające ekspozycję na zakażenia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób alergicznych [2, 9, 26]. Ujawniono także, że sposób oddziaływania różnych bakterii [27, 28] i wirusów [19, 24] jest zróżnicowany tak w przebiegu naturalnych zakażeń, jak i rozwoju odpowiedzi poszczepiennej. Ostateczna ocena ryzyka i korzyści związanych z ekspozycją na drobnoustroje wymaga dalszych badań i wyciąganie praktycznych wniosków na podstawie hipotezy higienicznej powinno być ostrożne. Dalszych dowodów przemawiających za jej słusznością dostarczyły także badania związku między występowaniem chorób alergicznych a florą jelitowa przewodu pokarmowego u dzieci.


Flora jelitowa a alergia – wyniki badań
epidemiologicznych


Badania epidemiologiczne przeprowadzone w Szwecji i Estonii wykazały istotnie wyższą...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.