ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
3/2005
vol. 8
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Psychogenne zaburzenia odżywiania u osób z cukrzycą

Janusz Krzymień
,
Łucja Kryńska

Przew Lek 2005; 3: 32-35
Data publikacji online: 2005/05/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Bulimia nervosa, anorexia nervosa, słabiej scharakteryzowane zaburzenia odżywiania są częstsze w populacji chorych na cukrzycę niż u ludzi zdrowych (stosunek 7–14 proc. do 1,5–4 proc.). Zogniskowanie uwagi na diecie, nacisk na samokontrolę, przyrost masy ciała w pierwszym roku insulinoterapii, częstsze zaburzenia depresyjne, niskie poczucie własnej atrakcyjności, poczucie winy po błędach dietetycznych – to związane z cukrzycą czynniki sprzyjające zaburzeniom odżywiania. Częste hospitalizacje pacjentów z powodu niewyrównania metabolicznego cukrzycy są charakterystyczne dla psychogennych zaburzeń odżywiania. Zebranie dokładnego wywiadu dotyczącego zachowań zdrowotnych oraz trudności w wyrównaniu glikemii podczas hospitalizacji pozwalają na ustalenie rozpoznania.

Bulimia nervosa, anorexia nervosa, eating disorders not otherwise specified are seen more often in diabetic patients than in non-diabetic population (7-14% vs 1,5-4%). Factors inducing eating disorders in diabetic patients include: constant focusing on diet, weight, and self-control, increase of weight in first year of insulin treatment, frequent depression and fear syndromes, low self-esteem and feeling of being unattractive, feeling of guilt after breaking the diet rules. The need for multiple hospitalizations due to metabolic decompensations and difficulties in obtaining proper glycogenic control in hospitalized patients may reflect underlying psychogenic eating disorders. Detailed history of pathologic behaviors may help in making correct diagnosis.
słowa kluczowe:

cukrzyca, bulimia, anoreksja

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.