eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

RODZAJ WYBRANYCH PRODUKTÓW I NAPOJÓW SPOŻYWANYCH PRZEZ DZIECI UCZĘSZCZAJĄCE DO SZKOŁY PODSTAWOWEJ

Anna Kosoń
1, 2
,
Jarosław Piotr Chmielewski
2
,
Piotr Szenk
1, 3
,
Ewa Zięba
4
,
Marta Kordyzon
4
,
Agnieszka Chruścikowska
2
,
Małgorzata Czarny-Działak
4

  1. Hospital of Our Lady of Perpetual Help in Wołomin, Poland
  2. Academy of Medical Sciences of Applied and Holistic Sciences in Warsaw, Poland
  3. Faculty of Medicine, Lazarski University, Warsaw, Poland
  4. Collegium Medicum, Jan Kochanowski University, Kielce
Health Prob Civil
Data publikacji online: 2024/08/06
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Nieprawidłowy sposób żywienia dzieci i młodzieży jest jednym z głównych problemów zdrowia publicznego. Celem badania była ocena częstotliwości spożycia wybranych produktów i napojów przez dzieci z terenu powiatu wołomińskiego województwa mazowieckiego.

Materiał i metody
W badaniu udział wzięło 146 uczniów, w wieku 6-13 lat, szkół podstawowych z powiatu wołomińskiego województwa mazowieckiego. Narzędziem badawczym był anonimowy kwestionariusz częstotliwości spożycia wybranych produktów i napojów. Dokonano również próby oceny stanu odżywienia, wykorzystując interpretację wskaźnika BMI. Wszystkie potrzebne analizy przeprowadzono w programie statystycznym (STATISTICA PL 10.) na przyjętym poziomie istotności α=0,05.

Wyniki
Badani najczęściej – kilka razy dziennie, spożywali pieczywo jasne (53,4%) a najrzadziej nasiona roślin strączkowych (2,7%) oraz ryby (2,7%). Spośród napojów codziennie wodę piło 63,7% respondentów i był to najczęściej wypijany napój. Chłopcy istotnie częściej niż dziewczęta pili słodkie napoje, typu cola, napoje energetyzujące i kawę oraz jedli produkty typu fast food (p<0,05).

Wnioski
Wśród uczestników badania, występowały nieprawidłowości dotyczące sposobu żywienia, zwłaszcza w grupie chłopców. Potrzebna jest dalsza edukacja wśród młodych osób dotyczącą prawidłowego żywienia.



Background
Unhealthy diet of children and adolescents is a major public health problem. The purpose of the study was to assess the frequency of consumption of selected products and beverages by children in the Wołomin county of the Mazowieckie voivodeship, Poland.

Material and methods
A total of 146 pupils aged 6-13 from primary schools in the Wolomin county of the Mazowieckie voivodeship took part in the survey. The research tool was in the form of an anonymous questionnaire on the frequency of consumption of selected products and beverages. An attempt was also made to assess nutritional status using BMI interpretation. All the necessary analyses were carried out in a statistical programme (STATISTICA PL 10.) at an assumed significance level of α=0.05.

Results
Respondents consumed white bread most often, i.e. several times a day, (53.4%) while least often consumed foods were pulses (2.7%) and fish (2.7%). As for drinks, 63.7% of respondents drank water daily, and it was the most commonly drunk beverage. Boys were significantly more likely than girls to drink sugary drinks, cola-type drinks, energy drinks and coffee, and to eat fast food products (p<0.05).

Conclusions
Dietary abnormalities found among the participants in the study were found especially among boys. Further education of young people regarding good nutrition is necessary.

słowa kluczowe:

frequency of consumption, nutritional status, food product, children, health


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.