Termedia.pl
 
 
eISSN: 2084-9877
ISSN: 1896-9666
Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review
Current issue Archive About the journal Abstracting and indexing Contact Instructions for authors
1/2009
vol. 4
 
Share:
Share:
abstract:

Report
Czwartkowe obiady u diabetyków. Pyszne danie z soczewicy oraz uczta duchowa

Ida Kinalska

Przegląd Kardiodiabetologiczny 2009; 4, 1: 49–50
Online publish date: 2009/04/08
View full text Get citation
 
Nieoceniona przewodnicząca Stowarzyszenia Diabetyków w Białymstoku i redaktor naczelna czasopisma Cukrzyca i Zdrowie pani Danuta Roszkowska jest pomysłodawczynią czwartkowych obiadów u diabetyków. Pierwsze spotkanie odbyło się 9 października 2008 r. Natychmiast stało się jasne, że to chwyciło, że wkrótce stanie się tradycją. I tak jest.
Spotkania są organizowane w restauracji Capitol w Białymstoku. O tym, że cukrzyca jest chorobą, z którą można żyć długie lata nie trzeba już nikogo przekonywać. Wszakże trzeba zachować pewną dyscyplinę, szczególnie jeśli chodzi o odżywianie się. Warto zatem pokazać, że dieta nie musi być nudna i nieatrakcyjna oraz nie musi choremu zatruwać życia. Można odżywiać się zdrowo, a zarazem smacznie. Ideą czwartkowych obiadów, podobnie jak za króla Stasia, jest nie tylko wspólne spędzanie czasu przy degustacji wcześniej przygotowanych potraw. Ważne są nie tylko walory kulinarne, ale przede wszystkim jest to udoskonala forma edukacji dietetycznej pacjentów pod hasłem wesoło, zdrowo i smacznie. Każdemu takiemu obiadowi towarzyszy uczta duchowa – są to najczęściej prezentacje artystyczne uzdolnionej młodzieży, były recitale rewelacyjnej grupy jazzowo-folkowej, występowali wspaniali wirtuozi gitary z Zespołu Szkół Muzycznych w Białymstoku. Na ostatnim obiedzie 12 marca br. wystąpił z recitalem piosenek Okudżawy sam prof. Marian Szamatowicz, utalentowany wykonawca jego ballad, przy akompaniamencie własnym gitary. Wcześniej prof. Ida Kinalska i prof. Marian Szamatowicz ugotowali na pożegnanie zimy pyszny kociołek z soczewicy.

A oto przepis na 4 porcje:
200g zielonej soczewicy,
500 ml wody,
150g wędzonego boczku,
150g piersi kurczaka lub indyka,
150g selera,
150g marchwi,
150g pora,
200g cebuli,
sól, pieprz, ocet winny do smaku.
Boczek, mięso i warzywa pokroić w kostkę, podsmażyć, dolać wodę i gotować pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Smacznego.


View full text...
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.