ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
10/2001
vol. 4
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Rola antyoksydantów w leczeniu stabilnej dławicy piersiowej

Marek Kośmicki

Przew Lek 2001, 4, 10, 48-55
Data publikacji online: 2003/11/03
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 


Badania podstawowe wyraźnie sugerują, że stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w rozwijaniu się miażdżycy, powodując zwężenia w naczyniach wielu narządów. Jeżeli zmiany miażdżycowe dotyczą tętnic wieńcowych, prowadzi to do powstania choroby wieńcowej, której podstawowym objawem jest ból w klatce piersiowej – dławica piersiowa. Z przesłanek teoretycznych wynika, że witamina E może opóźniać różne etapy powstawania miażdżycy lub im nawet zapobiegać. Wyniki niektórych badań klinicznych, przeprowadzonych na ludziach, są zasadniczo zgodne z tym założeniem – witamina E, podawana zarówno w pokarmach, jak i w suplementacji, może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Jednakże wyniki przeprowadzonych dotychczas randomizowanych badań nie są wystarczające dla ostatecznego oszacowania roli witaminy E, witaminy C i innych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) w pierwotnej i wtórnej prewencji chorób związanych z miażdżycą, w tym choroby wieńcowej.






Większość przeprowadzonych badań była relatywnie krótka, szczególnie te, które dotyczyły prewencji pierwotnej. Ponadto różniły się między sobą dawką i sposobem podawania witamin o działaniu przeciwutleniającym. Ostatnio podważa się celowość rutynowego podawania antyoksydantów osobom zagrożonym chorobą układu sercowo-naczyniowego związaną z miażdżycą, a także pacjentom z potwierdzoną chorobą wieńcową bądź po przebytym zawale serca. Podkreśla się również ich działania niepożądane, zależne od rodzaju stosowanego preparatu i zauważa się negatywny wpływ przeciwutleniaczy na zdrowie ogólne (zwiększone ryzyko chorób nowotworowych podczas stosowania niektórych antyoksydantów? – patrz niżej). Nadal oczekuje się na wyniki dalszych badań, które będą pomocne przy podejmowaniu decyzji w sprawie indywidualnego pacjenta, a także będą stanowiły podstawę działań obejmujących zdrowie publiczne [1]. Co prawda w dalszym ciągu dokładnie nie wiadomo, czy suplementacja antyoksydantów zmniejszy w sposób znaczący ryzyko występowania chorób przewlekłych związanych z miażdżycą i czy jest bezpieczna, jednak nie ulega wątpliwości, że spożywanie owoców i warzyw bogatych w przeciwutleniacze, stanowi ważny element zdrowej diety.



Hipoteza oksydacyjnej modyfikacji LDL w powstawaniu miażdżycy


Choroba wieńcowa jest typową chorobą zależną od miażdżycy, dotyczącej tętnic wieńcowych i dającej jej zwężenia,...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.