facebook
eISSN: 2084-9893
ISSN: 0033-2526
Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
1/2018
vol. 105
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Rola diety w etiopatogenezie trądziku

Hanna Kowalska
,
Anna Sysa-Jędrzejowska
,
Anna Woźniacka

Dermatol Rev/Przegl Dermatol 2018, 105, 51–62
Data publikacji online: 2018/03/12
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Trądzik pospolity jest jedną z najczęstszych chorób skóry u młodzieży i młodych dorosłych. Najnowsze dane wieloośrodkowe wskazują, że średnia częstość występowania trądziku w grupie wiekowej 15–24 lata w Europie wynosi 58%, a w Polsce 42%. Etiopatogeneza trądziku jest złożona. Bierze się pod uwagę czynniki zapalne, immunologiczne, genetyczne, hormonalne oraz środowiskowe (kosmetyki, leki oraz tzw. dieta zachodnia). Z aktualnych badań ankietowych wynika, że dieta jest powszechnie uznawanym czynnikiem pogarszającym przebieg trądziku. Aż 70% badanych zgłasza stosowanie różnych modyfikacji sposobu odżywiania w celu poprawy stanu skóry. Tymczasem dotychczas przeprowadzone badania nie pozwalają na sformułowanie opartych na dowodach wytycznych dietetycznych w leczeniu i profilaktyce trądziku. Najlepiej potwierdzono niekorzystny wpływ spożywania mleka oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym na skórę pacjentów z trądzikiem pospolitym. Rola spożycia czekolady (kakao) jest kontrowersyjna, należy jednak podkreślić, że najnowsze badania z randomizacją wskazują na jej możliwy udział patogenetyczny w indukowaniu zaostrzeń trądziku.

Acne vulgaris is one of the most common dermatoses among teenagers and young adults. Recent data from multi-centre studies indicate that the average prevalence of acne in the 15–24 age group is 58% in Europe and 42% in Poland. The aetiopathogenesis of acne is complex, involving inflammatory, immunological, genetic, hormonal and environmental factors (cosmetics, medications and the so-called Western pattern diet). Recent survey studies show that diet is commonly considered to be an acne-exacerbating factor. As many as 70% of respondents report introducing various dietary modifications to improve their skin condition. However, the link between diet and acne is controversial and studies to date are insufficient to formulate any evidence-based dietary guidelines for acne prevention and treatment. The best documented finding is the adverse effect of milk and foods with a high glycaemic index on the skin of patients with acne vulgaris. Although the role of chocolate (cocoa) consumption is controversial, the most recent randomized trials point towards its potential pathogenetic involvement in inducing acne exacerbation.
słowa kluczowe:

dieta, czekolada, mleko, trądzik, indeks glikemiczny



© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.