eISSN: 2543-6627
ISSN: 2450-9167
Reumatologia News
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
NOWOŚĆ
Portal dla reumatologów!
www.ereumatologia.pl
1/2017
vol. 2
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Skuteczność niezmydlających się frakcji olejowych z awokado i soi w rutynowym leczeniu modyfikującym objawy choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych w Polsce. Otwarte, prospektywne, 6-miesięczne badanie obserwacyjne

Piotr Głuszko
,
Małgorzata Stasiek

Data publikacji online: 2017/05/26

WPROWADZENIE

Choroba zwyrodnieniowa stawów (ChZS) jest jednym z najczęstszych schorzeń występujących u osób w wieku średnim i podeszłym, które znacznie ogranicza sprawność i codzienne funkcjonowanie pacjentów. Najwięcej zachorowań obserwuje się wśród kobiet oraz osób z nadwagą. Zmiany zwyrodnieniowe najczęściej powstają w obrębie stawów kolanowych i biodrowych [1, 2]. Pomimo znacznego rozpowszechnienia ChZS oraz związanych z nią dolegliwości bólowych, sztywności stawów i postępującej niepełnosprawności, pacjenci z ChZS mają do dyspozycji niewiele opcji leczenia farmakologicznego [2–6]. Większość aktualnych międzynarodowych i krajowych wytycznych zdecydowanie zaleca stosowanie zarówno doustnych, jak i miejscowych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), które stosowane są bardzo często na całym świecie [2–4, 7]. Wiadomo jednak, że powszechne leczenie doustnymi NLPZ wiąże się z występowaniem wielu działań niepożądanych [8]. Niektóre grupy ekspertów zalecają również leczenie podawanymi dostawowo glikokortykosteroidami i kwasem hialuronowym [2, 4]. W leczeniu silnego bólu alternatywę dla NLPZ stanowią krótkie kursy leczenia opioidami o słabym działaniu lub klasycznymi lekami opioidowymi [2].
Niezmydlające się frakcje olejowe z awokado i soi (avocado soybean unsaponifiables – ASU), glukozamina i siarczan chondroityny należą do grupy wolno działających leków objawowych stosowanych w chorobie zwyrodnieniowej stawów (symptomatic slow acting drugs for osteoarthritis – SYSADOA) i są zalecane przez wielu ekspertów europejskich [2, 4]. Niektóre badania sugerują, że część substancji, w tym ASU, może wykazywać właściwości modyfikujące strukturę [5, 9], jednak opracowanie skutecznych kliniczne leków modyfikujących strukturę przeznaczonych do leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów wciąż pozostaje wyzwaniem.
Substancje pochodzące z awokado i soi to niezmydlające się frakcje wyciągów z tych roślin. Z badań in vitro wynika, że ASU hamują interleukinę 1, zwiększają ekspresję transformacyjnego czynnika wzrostu  (transforming growth factor  – TGF ) w hodowlach chondrocytów i stymulują syntezę kolagenu w chondrocytach stawowych [10, 11]. Niezmydlające się frakcje olejowe z awokado i soi redukują także wytwarzanie stromelizyny, interleukiny 6 (IL 6), IL 8 i prostaglandyny E2 (PGE 2) [12], co świadczy o ich potencjalnych właściwościach antykatabolicznych i „chondroprotekcyjnych”. „Chondroprotekcyjne”...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.