ARCHIVAL" /> Spożycie tłuszczów, stężenia steroidów jajnikowych a ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, Anna Merklinger-Gruchała - Ginekologia Praktyczna - - - <span style="color: red">ARCHIWALNE</span> 2/2009
 
ISSN: 1231-6407
Ginekologia Praktyczna - - - ARCHIVAL
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
2/2009
vol. 17
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Spożycie tłuszczów, stężenia steroidów jajnikowych a ryzyko zachorowania na nowotwór piersi

Anna Merklinger-Gruchała

Gin Prakt 2009; 2: 29-32
Data publikacji online: 2009/06/25
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Duże stężenia estrogenów wiążą się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi zarówno przed, jak i po menopauzie. Ograniczenie spożycia tłuszczów może przyczynić się do zmniejszenia stężenia estrogenów, głównie poprzez zmniejszenie całościowej podaży energii w diecie. Dobrze poznano wpływ diety restrykcyjnej energetycznie na zmniejszenie stężeń hormonów jajnikowych, natomiast znaczenie częściowego ograniczenia spożycia energii, które towarzyszy często diecie ubogotłuszczowej, nie zostało jeszcze wystarczająco zbadane. Również wpływ poszczególnych rodzajów tłuszczów na stężenia hormonów jajnikowych u kobiet pozostaje niewyjaśniony. Rola spożywanych tłuszczów w powstawaniu lub dalszym rozwoju raka piersi pozostaje kontrowersyjna, jakkolwiek można zaobserwować trend wskazujący na zwiększenie stężeń estrogenów oraz ryzyka zachorowania na raka sutka wraz ze zwiększaniem konsumpcji tłuszczów ogółem, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz wielonienasyconych z rodziny n-6. Być może samo spożycie tłuszczów jest czynnikiem zwiększającym stężenia hormonów jajnikowych jedynie wówczas, gdy współwystępuje z dodatnim bilansem energetycznym.

High lifetime exposure to oestrogens is related to higher breast cancer risk before and after menopause. Lower dietary fat intake can correlate with lower oestrogen levels mainly via decreased total energy intake. The influence of a restrictive diet on lowering ovarian steroid levels is well documented, whilst partly decreasing total energy intake by a low fat diet has not been well investigated yet. The influence of various types of fat on ovarian hormone levels also remains unexplored. The role of dietary fat in initiation and development of breast cancer is still controversial; however a trend towards higher oestrogens and breast cancer risk with increasing consumption of total fat, saturated fatty acids intake and polyunsaturated fatty acids n-6 intake can be seen. It is possible that dietary fat intake is a factor that can raise the levels of ovarian steroids but only when accompanied by a positive energy balance.
słowa kluczowe:

spożycie tłuszczów, estrogeny, rak piersi, kobiety

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.