Spożywanie alkoholu chroni przed rozwojem przewlekłej choroby nerek
Autor: Andrzej Kordas
Data: 05.06.2015
Źródło: Alcohol consumption is inversely associated with the risk of developing chronic kidney disease; Sarah H Koning1, Ron T Gansevoort1, Kenneth J Mukamal2, Eric B Rimm3,4,5, Stephan J L Bakker1,6, Michel M Joosten1,6 and PREVEND Study Group; Kidney Internatio
Istnieją wiarygodne dane wskazujące na fakt, iż spożywanie alkoholu w umiarkowanych ilościach wiążę się z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób układu krążeniach oraz cukrzycy typu II. Znacznie mniej uwagi poświęcono dotąd określeniu związku pomiędzy spożywaniem alkoholu a ryzykiem rozwoju przewlekłej choroby nerek. Tematem tym zajęli się Sarah H Koning i wsp., a wyniki swoich badań opublikowali na łamach Kidney International.
Prospektywnym badaniem PREVEND objęto grupę 5476 osób w przedziale wiekowym 28-75 lat, którzy w momencie rozpoczęcia badania (1997/1998r.) nie chorowali na przewlekłą chorobę nerek. 52.6% uczestników badania stanowiły kobiety. Użytkownicy badania dokumentowali spożywanie alkoholu na przygotowanym w tym celu kwestionariuszu, a wiarygodność ankiet była weryfikowana powtarzanymi oznaczeniami stężenia cholesterolu HDL w osoczu.
Głównym punktem końcowym badania były nowo rozpoznane przypadki przewlekłej choroby nerek, definiowane jako obniżenie wartości współczynnika eGFR<60 ml/min/1.73 m2 i/lub wystąpienie białkomoczu w 24-godzinnej zbiórce moczu powyżej 30 mg. Mediana czasu obserwacji pacjentów wyniosła 10.2 lat. W tym czasie u 903 uczestników badania rozwinęła się przewlekła choroba nerek.
Ryzyko rozwoju przewlekłej choroby nerek znacząco malało wraz ze wzrostem ilości spożywanego przez uczestników badania alkoholu. Dla grupy pacjentów spożywających alkohol okazjonalnie (tj. poniżej 10g/tydzień) – HR: 0.85 (95% CI: 0.69–1.04); dla pacjentów spożywających niewielkie ilości alkoholu (tj. 10 - 69.9g/tydzień) – HR: 0.82 (95% CI: 0.69–0.98); umiarkowane spożycie alkoholu (tzn. 70 - 210g/tydzień) wiązało się z HR: 0.71 (95% CI: 0.58–0.88); natomiast duże spożycie alkoholu (tzn. ponad 210g/tydzień) wiązało się z wartościami HR: 0.60 (95% CI: 0.42–0.86).
Przytoczona wyżej zależność była widoczna zarówno w przypadku definiowania przewlekłej choroby nerek obniżeniem wartości eGFR<60 ml/min/1.73 m2 jak i w wtedy, gdy brano pod uwagę obecność białkomoczu (>30 mg) w dobowej zbiórce moczu. Korelacja pomiędzy większą ilością spożywanego alkoholu a zapadalnością na przewlekłą chorobę nerek nie była zależna od płci, wieku, palenia papierosów, obecności nadciśnienia tętniczego, czy dyslipidemii.
Głównym punktem końcowym badania były nowo rozpoznane przypadki przewlekłej choroby nerek, definiowane jako obniżenie wartości współczynnika eGFR<60 ml/min/1.73 m2 i/lub wystąpienie białkomoczu w 24-godzinnej zbiórce moczu powyżej 30 mg. Mediana czasu obserwacji pacjentów wyniosła 10.2 lat. W tym czasie u 903 uczestników badania rozwinęła się przewlekła choroba nerek.
Ryzyko rozwoju przewlekłej choroby nerek znacząco malało wraz ze wzrostem ilości spożywanego przez uczestników badania alkoholu. Dla grupy pacjentów spożywających alkohol okazjonalnie (tj. poniżej 10g/tydzień) – HR: 0.85 (95% CI: 0.69–1.04); dla pacjentów spożywających niewielkie ilości alkoholu (tj. 10 - 69.9g/tydzień) – HR: 0.82 (95% CI: 0.69–0.98); umiarkowane spożycie alkoholu (tzn. 70 - 210g/tydzień) wiązało się z HR: 0.71 (95% CI: 0.58–0.88); natomiast duże spożycie alkoholu (tzn. ponad 210g/tydzień) wiązało się z wartościami HR: 0.60 (95% CI: 0.42–0.86).
Przytoczona wyżej zależność była widoczna zarówno w przypadku definiowania przewlekłej choroby nerek obniżeniem wartości eGFR<60 ml/min/1.73 m2 jak i w wtedy, gdy brano pod uwagę obecność białkomoczu (>30 mg) w dobowej zbiórce moczu. Korelacja pomiędzy większą ilością spożywanego alkoholu a zapadalnością na przewlekłą chorobę nerek nie była zależna od płci, wieku, palenia papierosów, obecności nadciśnienia tętniczego, czy dyslipidemii.