eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
5/2009
vol. 4
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Teff – cenne zboże bezglutenowe

Kamil K. Hozyasz
,
Małgorzata Słowik

Przegląd Gastroenterologiczny 2009; 4 (5): 238–244
Data publikacji online: 2009/11/09
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Teff (Eragrostis tef) jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Ziarno zawiera dużo metioniny, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zarówno ziarno, jak i mąka są również zasobne w błonnik pokarmowy. Teff uchodzi za szczególnie zdrowe zboże, stanowiące wartościowe uzupełnienie diety bezglutenowej. Nieprzemyślane odrzucenie produktów glutenowych ze zwykłej diety skutkuje złym zbilansowaniem i niedoborami, np. błonnika, witamin z grupy B czy wapnia. Zaznajomienie prowadzącego profesjonalisty medycznego z produktami bezglutenowymi, dozwolonymi niszowymi zbożami (np. teff, montina, proso, ber) oraz tradycją kulinarną ułatwia wdrożenie i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej przez pacjenta. W kuchni staropolskiej występuje wiele dań przygotowywanych z często obecnie zapomnianych bezglutenowych roślin użytkowych – rodzimych (np. barszcz zwyczajny) i napływowych (np. ber, lędźwian).

Teff (Eragrostis tef) is one of the most ancient cereals in Africa. The cereal is rich in methionine, calcium, iron, folic acid, and antioxidants. Teff whole grain and flour are a good source of dietary fiber. Teff is regarded as a health grain and can be a valuable addition to the gluten-free diet. Simply dropping gluten-containig foods from the diet may result in an unbalanced diet lacking in certain nutrients (e.g fibre, B vitamins, and calcium). In order to achieve patient compliance, health professionals need to be better educated about the gluten-free diet and to be familiar with grains (e.g. teff, montina, ber-foxtail millet) and patient’s national cuisine. In former Polish cuisine there were several dishes based on nowdays lost gluten-free crops: indigenous to Poland (e.g. hogweed Heracleum sphondylium) and introduced from Asia (e.g. ber Setaria italica, grasspea Lathyrus sativus).
słowa kluczowe:

teff, mąka bezglutenowa, dieta bezglutenowa

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.