eISSN: 2299-0046
ISSN: 1642-395X
Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Editorial board Reviewers Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Publication charge Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
SCImago Journal & Country Rank
5/2009
vol. 26
 
Share:
Share:

The food allergy in medical practice

Zbigniew Bartuzi

Post Dermatol Alergol 2009; XXVI, 5: 385–387
Online publish date: 2009/10/19
Get citation
 
 
Nadwrażliwość na pokarmy wytwarza się najczęściej już we wczesnym okresie życia w następstwie utraty przez organizm zdolności tolerowania spożywanych białek pokarmowych. W warunkach prawidłowych układ immunologiczny zapewnia ich tolerancję dzięki immunopresyjnemu działaniu komórek nabłonka jelitowego. Układ ten wytwarza bardzo liczne przeciwciała przeciwko alergenom pokarmów zarówno u dzieci, jak i dorosłych, ale ich aktywność nie wzbudza w organizmie szkodliwych dla niego reakcji. Zazwyczaj białka pokarmów aktywują supresorowe komórki TCD 8+, a wytworzone, swoiste dla nich przeciwciała, głównie klasy IgG, neutralizują ich antygeny. Znajdowano je w mleku kobiet eksponowanych na działanie antygenów pokarmowych. Wiadomo także, że mleko matek zarówno obciążonych, jak nieobciążonych atopią zawiera IgA reagujące z antygenami b-laktoalbuminy, owalbuminy i kota. Nadwrażliwość pokarmowa (dawniej: niepożądane reakcje po spożyciu pokarmu) oznacza występowanie obiektywnie potwierdzonych, powtarzalnych objawów podmiotowych lub przedmiotowych, wywołanych przez spożycie określonego pokarmu lub składnika pokarmowego w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe.
Nadwrażliwość pokarmowa obejmuje:
1) alergię pokarmową, w której patogenezie biorą udział mechanizmy immunologiczne; alergie pokarmowe dzieli się na:
a) IgE-zależne,
b) IgE-niezależne,
2) niealergiczną nadwrażliwość pokarmową (dawniej nietolerancja pokarmowa), oznaczającą reakcje powstające bez udziału mechanizmów immunologicznych.
Według danych pochodzących z badań epidemiologicznych nadwrażliwość na pokarmy typu alergicznego znacznie się zwiększa w ostatnich latach. Dotyczy to zarówno populacji dziecięcej, jak i dorosłych. Ocenia się, że nadwrażliwość na pokarm typu alergicznego występuje u 2,4–5% dorosłych i u 5–8% dzieci, a nietolerancja dodatków do pokarmów u 0,01–0,23% populacji. Najważniejszymi i najsilniejszymi alergenami pokarmowymi są białka o średniej masie cząsteczkowej 15–40 kDa i glikoproteiny rozpuszczalne w wodzie o masie cząsteczkowej 10–70 kDa. Większość alergenów pokarmowych może wywoływać różne reakcje uczuleniowe nawet wówczas, gdy poddano je gotowaniu lub częściowemu trawieniu proteolitycznemu.
Najczęściej uczulającymi pokarmami w Polsce są:
1) u dzieci białka mleka krowiego, jaja kurzego,
2) u dorosłych ryby, owoce morza i alergeny pochodzenia roślinnego (orzechy, seler, pomidor, przyprawy).
Nadwrażliwość typu alergicznego może przebiegać wg różnych mechanizmów immunologicznych:
1) alergia IgE-zależna (typ I wg Gella i Coombsa) – występuje u osób ze szczególną predyspozycją genetyczną (atopia), wytwarzających przeciwciała klasy IgE skierowane przeciwko naturalnym cząsteczkom zawartym w produktach żywnościowych, dobrze tolerowanym przez większość populacji; alergeny za pośrednictwem swoistych IgE powodują uwolnienie z mastocytów i bazofilów mediatorów (histamina, serotonina itp.) i cytokin (TNF-α, IL-4, IL-5, IL-6, IL-8), wywołujących zmiany w czynności przewodu pokarmowego: zwiększenie wydzielania śluzu i przepuszczalności nabłonka, nasilenie perystaltyki jelit prowadzące do biegunki; powtarzająca się ekspozycja na alergen może z czasem prowadzić u osoby uczulonej do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego; reakcje alergiczne IgE-zależne występujące po spożyciu uczulającego pokarmu mogą wystąpić w każdym narządzie;
2) alergia IgE-niezależna (typ II, III lub IV wg Gella i Coombsa).
Nadwrażliwość niealergiczna obejmuje reakcje farmakologiczne (np. na tyraminę i kofeinę) i spowodowane wrodzonymi defektami metabolicznymi (np. niedobór laktazy).
Należy podkreślić, że spożyty pokarm może jednocześnie wyzwalać reakcje zachodzące w różnych mechanizmach patogenetycznych. Miejscowe lub uogólnione objawy kliniczne mogą wtedy występować w różnym czasie od spożycia pokarmu.
Symptomatologia alergii na pokarm dotyczy różnych narządów i tkanek. Alergia pokarmowa jest jedną z głównych przyczyn reakcji wstrząsowych, w tym wstrząsu anafilaktycznego. Najczęściej powodują je orzeszki ziemne, ryby, seler, skorupiaki, białko jaja kurzego, ziarno sezamowe i przyprawy. Grupą szczególnie dużego ryzyka wystąpienia ciężkich reakcji wstrząsowych na pokarmy są chorzy na astmę. Objawy pojawiają się niemal natychmiast po wniknięciu alergenu do organizmu i mają z reguły gwałtowny przebieg. Pierwszymi objawami mogą być: tachykardia, hipotonia, nudności, wymioty, kolkowy ból brzucha, nagła biegunka i parcie na mocz. Nie zawsze rozwija się pełny zespół objawów wstrząsu anafilaktycznego.
Odrębną grupę stanowią reakcje anafilaktyczne na pokarm wyzwolone wysiłkiem fizycznym, występujące tylko wtedy, gdy pacjent wykonuje ćwiczenia fizyczne w 2–4 godz. po spożyciu uczulającego pokarmu. Jeżeli chory nie wykonuje wysiłku, może bezpiecznie spożywać pokarm. Zjawisko to prawdopodobnie odpowiada nawet za połowę przypadków anafilaksji wywołanej wysiłkiem i jest najczęstsze u kobiet w wieku 15–35 lat. Rozpoznanie ustala się na podstawie wywiadu i po wykazaniu IgE swoistych dla uczulającego pokarmu.
Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć także układu oddechowego (astma, alergiczny nieżyt nosa), skóry (pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy, atopowe zapalenie skóry), ośrodkowego układu nerwowego, układu moczowego, narządu ruchu oraz wzroku (alergiczny nieżyt spojówek).

Piśmiennictwo
U autora.
Copyright: © 2009 Termedia Sp. z o. o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.