eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
2/2014
vol. 9
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

The role of gastrointestinal hormones in the pathogenesis of obesity and type 2 diabetes

Edyta Adamska
,
Lucyna Ostrowska
,
Maria Górska
,
Adam Krętowski

Prz Gastroenterol 2014; 9 (2): 69–76
Data publikacji online: 2014/05/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Obesity, influencing the increase of incidence of type 2 diabetes, cardiovascular complications and cancer is a growing medical problem worldwide. The feelings of hunger and satiety are stimulated by the “gut-brain axis”, where a crucial role is played by gastrointestinal hormones: glucagon-like peptide 1, glucose-dependent insulinotropic polypeptide, pancreatic polypeptide, peptide YY, oxyntomodulin, cholecystokinin and ghrelin. These hormones affect not only the functioning of the digestive tract, but also might have effects on insulin secretion and are mediators which affect brain areas involved in the regulation of food intake. The effect of their actions can be antagonistic as well as an additive or synergistic, and their secretion is dependent on many factors, such as dietary nutrients or the energy state of the body. Changes in circulating gut hormones concentrations result in activation of various pathways primarily within the hypothalamus and brain stem areas, which modulate feeding behaviour and a number of metabolic processes.
słowa kluczowe:

gut hormones, obesity, diabetes

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.