eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2023
vol. 10
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Udział reaktywnych form tlenu w patogenezie alergii pokarmowych

Magdalena Skalska
1
,
Paulina Kleniewska
1
,
Rafał Pawliczak
1

  1. Department of Immunopathology, Faculty of Medicine, Medical University of Lodz, Lodz, Poland
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2023; 10, 4: 280–285
Data publikacji online: 2023/12/15
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Od kilku dekad obserwuje się znaczny wzrost zachorowań na choroby o podłożu alergicznym. Mówi się nawet o „epidemii XXI wieku” w odniesieniu do na przykład alergii pokarmowej (AP). Współczesny styl życia oraz czynniki środowiskowe sprzyjają ich dalszemu wzrostowi. Autorzy udowodnili, że pierwsze 3 lata życia stanowią ważny okres dla prawidłowego rozwoju mikroflory oraz podejmowania działań w zakresie prewencji lub terapii, a antybiotykoterapia lub dieta odgrywają znaczącą rolę w kształtowaniu stabilnej mikrobioty. Niepożądana reakcja immunologiczna na pokarm nazywana jest AP. Reakcje immunologiczne na alergeny pokarmowe można ogólnie podzielić na: IgE-zależne, nie-IgE-zależne i mieszane. Reaktywne formy tlenu (RFT) biorą udział w patogenezie AP. Stres oksydacyjny indukuje stany zapalne w tkankach; nadmierne ilości RFT uszkadzają tkankę jelitową, zaburzają normalne funkcjonowanie komórek i w eozynofilowym zapaleniu przełyku (EoE) upośledzają szlak Keap1/Nrf2.

There has been a significant increase in the incidence of allergic diseases for several decades. There is even a talk of “an epidemic of the 21st century” in relation to, for example, food allergies (FAs). Modern lifestyle and environmental factors contribute to a further increase in disease incidence. The authors proved that the first three years of life are a very important period for the proper development of microflora and taking actions in the context of prevention/therapy; and antibiotic therapy and diet play a significant role in shaping a stable microbiota. An adverse immune reaction to food is referred to as a FA. Immune reactions to food allergens can generally be divided into: IgE-mediated, non-IgE-mediated and mixed. Reactive oxygen species (ROS) are involved in the pathogenesis of FAs. Oxidative stress induces inflammation in tissues; excessive amounts of ROS damage intestinal tissue, disrupt normal cell function, and in eosinophilic esophagitis (EoE) impair the Keap1/Nrf2 pathway.
słowa kluczowe:

alergie pokarmowe, reaktywne formy tlenu, stres oksydacyjny, stan zapalny



© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.