eISSN: 2084-9842
ISSN: 1643-9279
Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
1/2011
vol. 10
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Układ smakowy u człowieka

Andrzej Obrębowski

(Postępy w Chirurgii Głowy i Szyi 2011; 1: 1–6)
Data publikacji online: 2011/07/08
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Przedstawiono neuroanatomię części obwodowej i ośrodkowej układu smakowego u człowieka. Opisano strukturę kubków smakowych i drogę smakową. Zwrócono uwagę na możliwość regeneracji komórek receptorowych z komórek nabłonkowych. Wykazano połączenia jądra pasma samotnego nie tylko ze wzgórzem, lecz także z układem anatomicznym i limbicznym.

In the human taste system we can differentiate the peripheral (receptors and first order neurons) and central part (starting from the solitary nucleus). Taste-receptor cells can regenerate from epithelial cells. The solitary nucleus (second order neurons) has connections not only with the thalamus nuclei but also with the autonomic and limbic systems. Perception of sour and salty tastes is mediated by ionotropic receptors and sweet, bitter and umami by metabotropic receptors. Links between the taste system and digestive system are presented.
słowa kluczowe:

układ smakowy, budowa receptora, droga smakowa, mechanizm percepcji

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.