eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE BOBU (VICIA FABA L.)

Alicja Baranowska
1

  1. Department of Agriculture, Faculty of Technical Sciences, John Paul II University in Biała Podlaska, Poland
Health Prob Civil.
Data publikacji online: 2024/11/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Celem pracy był przegląd opracowań naukowych na temat właściwości prozdrowotnych jednego z najstarszych warzyw strączkowych – bobu (Vicia faba L). Przegląd literatury przedmiotu badań pozwala stwierdzić, że nasiona bobu są bogatym źródłem białek roślinnych, węglowodanów złożonych, niezbędnych witamin, minerałów i fitochemikaliów. Nasiona zawierają również niewielkie ilości lipidów. Bób jest dobrym źródłem l-3,4-dihydroxphenylalanine (L-DOPA), która jest prekursorem dopaminy i ma zastosowanie w leczeniu choroby Parkinsona. Obecny w nasionach bobu GABA (kwas gamma-aminomasłowy), jest aminokwasem, obniżającym ciśnienie krwi. Nasiona bobu zawierają substancje antyodżywcze, np. wicynę i konwicynę, które nasilają objawy niedokrwistości hemolitycznej zwanej fawizmem. Jednak coraz więcej dowodów naukowych pokazuje, że regularne spożywanie roślin strączkowych może przynieść potencjalne korzyści zdrowotne, w tym między innymi zmniejszenie ryzyka wielu chorób przewlekłych. Aktualnie istnieje rosnące zainteresowanie wykorzystaniem białek roślin strączkowych do produkcji funkcjonalnych produktów spożywczych. Analiza literatury przedmiotu badań pozwala stwierdzić, że nasiona Vicia faba L. mogą stanowić funkcjonalny składnik żywności i powinny być ważnym składnikiem diety.

The aim of this work was to review scientific studies on the health-promoting properties of one of the oldest legumes, the broad bean (Vicia faba L). A review of the research literature concludes that broad bean seeds are a rich source of plant proteins, complex carbohydrates, essential vitamins, minerals and phytochemicals. The seeds also contain small amounts of lipids. Broad beans are a good source of l-3,4-dihydroxphenylalanine (L-DOPA), a precursor of dopamine, which is used in the treatment of Parkinson's disease. GABA (gamma-aminobutyric acid), present in broad beans, is an amino acid that lowers blood pressure. Bean seeds contain anti-nutritional substances, e.g. vicin and convicin, which exacerbate the symptoms of hemolytic anemia known as favaism. However, a growing body of scientific evidence shows that regular consumption of legumes is potentially beneficial to health, including but not limited to reducing the risk of many chronic diseases. There is currently a growing interest in the use of legume proteins for the production of functional food products. Analysis of the research literature suggests that Vicia faba L. seeds can be a functional food ingredient and should be an important part of the diet.
słowa kluczowe:

właściwości prozdrowotne, Vicia faba L, bób, białko roślinne, skład chemiczny


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.