eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2021
vol. 15
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
RÓŻNE
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

WPŁYW L-TRYPTOFANU I ASPARAGINIANU CYNKU NA WRAŻLIWOŚĆ DROBNOUSTROJÓW GRAM UJEMNYCH NA DOKSYCYKLINĘ

Tatiana Artyukh
1
,
Tatiana Sokolova
1

  1. Department of Microbiology, Virology and Immunology, Grodno State Medical University, Grodno, Belarus
Health Prob Civil. 2021; 15(3): 242-248
Data publikacji online: 2021/10/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Zwiększenie skuteczności antybiotykoterapii w obliczu narastającej oporności drobnoustrojów na antybiotyki jest ważnym zadaniem nauk medycznych i farmaceu-tycznych. Jednym z możliwych sposobów jest monitorowanie substancji biologicznie czynnych, w tym aminokwasów, jako substancji mogących zwiększać aktywność antybiotyków. Celem pracy było zbadanie wpływu tryptofanu i asparaginianu cynku na aktywność doksycykliny w stosunku do E. coli oraz P. aeruginosa.

Materiał i metody
Zwiększenie skuteczności antybiotykoterapii w obliczu narastającej oporności drobnoustrojów na antybiotyki jest ważnym zadaniem nauk medycznych i farmaceu-tycznych. Jednym z możliwych sposobów jest monitorowanie substancji biologicznie czynnych, w tym aminokwasów, jako substancji mogących zwiększać aktywność antybiotyków. Celem pracy było zbadanie wpływu tryptofanu i asparaginianu cynku na aktywność doksycykliny w stosunku do E. coli oraz P. aeruginosa.

Wyniki
Asparaginian cynku i tryptofan w stężeniu 2 μg/ml zwiększył istotnie aktywność antybiotyczną doksycykliny wobec E. coli i P. aeruginosa (p<0.0001).

Wnioski
Substancje biologicznie czynne (tryptofan i asparaginian cynku) mają modulujący wpływ na wrażliwość mikroorganizmów na leki antybakteryjne, takie jak doksycyklina.



Background
With an increase in antibiotic resistance in microorganisms, increasing the effectiveness of antibiotic therapy has become a crucial task for medical and pharmaceutical sciences. One possible way to increase the effectiveness of antibiotic therapy is to monitor biologically active substances like amino acids for their capability of increasing the activity of antibiotics. This research aimed to study the effects of tryptophan and zinc aspartate on the activity of doxycycline in relation to E. coli and P. aeruginosa.

Material and methods
The in vitro serial dilution method was used to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of doxycycline independently and in combination with tryptophan and zinc aspartate, for E. coli and P. aeruginosa.

Results
Tryptophan and zinc aspartate at a concentration of 2 μg/ml significantly increased the antibiotic activity of doxycycline against E. coli and P. aeruginosa (p<0.0001).

Conclusions
Biologically active substances, tryptophan and zinc aspartate have a modulating effect on the antibiotic sensitivity of microorganisms towards antibacterial drugs like doxycycline.

słowa kluczowe:

asparaginian cynku, doksycyklina, minimalne stężenie hamujące, tryptofan, antybiotykooporność


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.