eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
1/2021
vol. 15
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
CHOROBY I PROBLEMY WYRÓŻNIONE PRZEZ WHO I FAO
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

WPŁYW SUKRALOZY NA STAN FUNKCJONALNY GRUCZOŁU TARCZYCY

Oleksandr Oliynyk
1

  1. Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska, Poland
Health Prob Civil. 2021; 15(1): 12-16
Data publikacji online: 2020/09/01
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wstęp
W ostatnim czasie coraz więcej badań naukowych porusza kwestię szkodliwego wpływu słodzików na organizm. Celem niniejszej pracy było przebadanie związku sukralozy z produkcją hormonów tarczycowych.

Materiał i metody
Badanie objęło 30 kobiet (średnia wieku 24,5±5,2 roku), które określiły siebie jako zdrowe. Ustalono poziomy wolnej i całkowitej trijodotyroniny, wolnej i całkowitej tyroksyny oraz hormonu stymulującego hormon tarczycy we krwi. Następnie zalecono pacjentkom przyjmowanie sukralozy codziennie przez miesiąc (w dawce 15 mg/kg). Po tym okresie ponownie zbadano wartości hormonów tarczycy.

Wyniki
Po reżimie dawkowania sukralozy, zaobserwowano znaczący spadek wolnej i całkowitej trijodotoroniny oraz całkowitej tyroksyny o odpowiednio 2,0, 1,58 i 1,46 (P<0,001).

Wnioski
Wziąwszy pod uwagę fakt, iż sukraloza wpływa na produkcję hormonów tarczycy, można stwierdzić, że nie jest ona związkiem biologicznie obojętnym.



Introduction
Recently, an increasing number of scientific studies have reported on the adverse effects of sweeteners on the body. The aim of this work was to study the effect of sucralose on the production of thyroid hormones.

Material and methods
The study involved 30 women (average age 24.5±5.2 years) who considered themselves to be healthy. Blood levels of free and total triiodothyronine, free and total thyroxine, as well as thyroid-stimulating hormone were determined. The women were then prescribed sucralose for a month, taken daily at a dose of 15 mg/kg. At the end of this period, levels of thyroid hormones were measured again.

Results
After the sucralose regimen, free and total triiodothyronine and total thyroxine were found to be 2.0, 1.58 and 1.46 times lower, respectively, than before sucralose intake (P<0.001).

Conclusions
Given that sucralose affects the production of thyroid hormones, it can be concluded that sucralose is not a biologically inert compound.

słowa kluczowe:

hormony tarczycy, gruczoł tarczycy, sukraloza


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.