Bieżący numer
Archiwum
Artykuły zaakceptowane
O czasopiśmie
Rada naukowa
Bazy indeksacyjne
Kontakt
Zasady publikacji prac
Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
|
1/2018
vol. 93 streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny
Wczesne czynniki ryzyka rozwoju uczulenia na alergeny pokarmowe u dzieci do 3. roku życia
Hanna Ludwig
,
Julia Gawryjołek
,
Ewa Łoś-Rycharska
,
Izabela Sardecka
,
Aneta Krogulska
Pediatr Pol 2018; 93 (1): 1–11
Data publikacji online: 2018/03/19
Pełna treść artykułu
Pobierz cytowanie
ENW EndNote
BIB JabRef, Mendeley
RIS Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver
Wstęp
Dotychczas wykazano, że czynniki okołoporodowe mogą wpływać na zwiększone ryzyko rozwoju alergii pokarmowej (AP), atopowego zapalenia skóry, astmy oskrzelowej lub alergicznego nieżytu nosa. Cel pracy Analiza wczesnych czynników ryzyka rozwoju uczulenia na pokarmy u dzieci do 3. roku życia z podejrzeniem AP. Materiał i metody Analizą retrospektywną objęto dokumentację medyczną 318 dzieci do 3. roku życia, hospitalizowanych w Klinice z podejrzeniem AP. Uczulenie IgE-zależne stwierdzano na podstawie oceny stężenia swoistych IgE (sIgE) we krwi metodą Polycheck (BioCheck GmbH, Germany). Uzyskaniem dodatnich wyników atopowych testów płatkowych (ATP) z natywnymi alergenami pokarmowymi (Finn Chambers Epitest Ltd., Finland) weryfikowano uczulenie IgE-niezależne. Wyniki Uczulenie na pokarmy potwierdzono u 203 dzieci (63,84%), w tym uczulenie IgE-zależne u 52 (16,35%), a IgE-niezależne u 151 (47,48%) dzieci. U 115 (36,16%) dzieci stwierdzono ujemne wyniki badań alergologicznych. W porównaniu z grupą kontrolną pacjenci z uczuleniem IgE-niezależnym istotnie częściej zamieszkiwali środowiska wiejskie (22,61% vs 39,07%, p = 0,004). Częstość cięć cesarskich była podobna w obydwu podgrupach badanych (35,1%, 40,38%) i w grupie kontrolnej (40,87%) (p > 0,05). W grupie dzieci z uczuleniem IgE-niezależnym średni czas karmienia piersią był istotnie dłuższy niż w grupie bez uczulenia (3,00 vs 1,50 miesiąca, p = 0,018). W porównaniu z grupą kontrolną dzieci z dodatnim APT częściej były karmione wyłącznie piersią (28,48% vs 15,65%, p = 0,013). Wnioski Sposób karmienia w 1. roku życia oraz miejsce zamieszkania były związane z rozwojem uczulenia na alergeny pokarmowe. Nie wykazano związku czynników okołoporodowych z rozwojem uczulenia na pokarmy u dzieci do 3. roku życia. Introduction It has been indicated that perinatal factors may affect the increased risk of developing a food allergy, atopic dermatitis, asthma, or allergic rhinitis. The aim of the study To analyse the early risk factors for sensitisation to food allergens in children up to three years of age with suspected food allergy. Material and methods The study included 318 children under three years of age. IgE-sensitisation was stated on the basis of the presence of specific IgE-antibodies (BioCheck, Germany). The positive results of atopy patch tests (APT) (Finn Chambers, Finland) formed the basis for non-IgE-mediated sensitisation. Results The sensitisation to foods was confirmed in 203 children (63.84%), including IgE-mediated sensitisation in 52 (16.35%) and non-IgE-mediated in 151 children (47.48%). In 115 (36.16%) children the test results were negative. Compared with the control group, patients with non-IgE-mediated sensitisation significantly more often inhabited rural areas (22.61% vs. 39.07%, p = 0.004). The frequency of caesarean deliveries was similar in both studied groups (35.1% and 40.38%) and controls (40.87%) (p > 0.05). In the group of children with non-IgE-mediated sensitisation, the average time of breastfeeding was significantly longer than in the control group (3.00 vs. 1.50 months, p = 0.018). Compared with the control group, the children with a positive APT were more often exclusively breastfed (28.48% vs. 15.65%, p = 0.013). Conclusions The method of feeding in the first year of life and place of residence were associated with the development of sensitisation to food allergens. There was no evidence that perinatal factors were crucial for the development of food sensitisation in children up to three years of age. słowa kluczowe:
uczulenie na pokarmy, czynniki okołoporodowe, karmienie piersią, atopowe zapalenie skóry |