Bieżący numer
Archiwum
O czasopiśmie
Rada naukowa
Recenzenci
Bazy indeksacyjne
Kontakt
Zasady publikacji prac
Opłaty publikacyjne
Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
|
2/2023
vol. 8 streszczenie artykułu:
Wpływ odżywiania na rozwój nowotworów trzonu macicy
Olga Adamczyk-Gruszka
1
,
Jakub Gruszka
2
,
Adrianna Frydrysiak - Brzozowska
3
,
Anna Zwierzyńska
4
Long-Term Care Nursing 2023; 8 (2): 57-64
Data publikacji online: 2023/06/29
Pełna treść artykułu
Pobierz cytowanie
ENW EndNote
BIB JabRef, Mendeley
RIS Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver
Wstęp
Nowotwory żeńskich narządów płciowych są problem światowym. Najczęstszą grupą schorzeń u kobiet w wieku rozrodczym są mięśniaki macicy. Mogą on powodować całe spektrum objawów klinicznych od nieprawidłowych krwawień macicznych, bólu miednicy, zaburzeń ze strony pęcherza moczowego do niepłodności. Nowotworem złośliwym najczęściej diagnozowanym u kobiet jest rak trzonu macicy. Stanowi niejednorodną histologicznie i klinicznie grupę. Zazwyczaj rozpoznawany jest we wczesnym stadium zaawansowania klinicznego, rzadko tworzy miejscowe wznowy i przerzuty odległe. Z reguły wiąże się z dobrym rokowaniem. Cel i metody Celem pracy jest przedstawienie wpływu odżywiania na rozwój nowotworów trzonu macicy na podstawie przeglądu aktualnego piśmiennictwa. Wnioski Odżywianie ma wpływ na ekspresję genów. Przez zmiany genetyczne i epigenetyczne wpływa na ludzki genom. Składniki diety aktywują geny supresorowe nowotworów, apoptozę komórki, translację białek. MikroRNA (miRNA) odgrywa rolę w matrycowym RNA ( mRNA) odpowiedzialnym za stabilność i translację. Introduction Female genital cancers are a global problem. The most common group of diseases in women of childbearing age are uterine fibroids. They can cause a spectrum of clinical symptoms from abnormal uterine bleeding, pelvic pain, bladder disorders to infertility. The most common malignant tumor diagnosed in women is endometrial cancer. It is a histologically and clinically heterogeneous group. It is usually diagnosed at an early clinical stage and rarely causes local recurrences and distant metastases. It is usually associated with a good prognosis. Purpose and methods The aim of the study is to present the influence of nutrition on the development of endometrial cancer based on a review of the current literature. Conclusions Nutrition affects gene expression. Through genetic and epigenetic changes, it affects the human genome. Dietary components activate tumor suppressor genes, cell apoptosis, and protein translation. MicroRNA (miRNA) plays a role in messenger RNA (mRNA) responsible for stability and translation. słowa kluczowe:
dieta, odżywianie, składniki odżywcze, nowotwory trzonu macicy |