ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
11/2004
vol. 7
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Współczesne problemy zagrożeń zdrowia Polaków (część druga)

Maria Mrozińska

Przew Lek 2004, 11, 92-96
Data publikacji online: 2005/01/03
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Ażeby mógł się rozwijać pozytywnie i społecznie,
człowiek musi mieć zapewniony dobrobyt,
tj. pozytywny pokarm, świeże powietrze,
właściwą temperaturę i stopień wilgotności.

Bolesław Prus


Starożytni Grecy stosowali dzieciobójstwo poprzez pozostawianie niechcianych dzieci na pożarcie wilkom na półkach skalnych. Jest wiele przesłanek, które mówią, że zimno częściej niż wilki było przyczyną zgonów niemowląt. Hipotermia zdziesiątkowała armię napoleońską i zmusiła ją do odwrotu. Odmrożenia były też
jednym z wrogów żołnierzy wszystkich walczących stron podczas II wojny światowej. Hipotermia powoduje blisko 500 zgonów wśród dzieci w samych Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej [1]. Przyczyny hipotermii (temperatura ciała <35oC) to ekspozycja na zimno, wilgoć, wiatr.



Aby zapobiec głębokiej hipotermii i jej skutkom, tuż po zmarznięciu należy ogrzać ciało. Bierne ogrzewanie jest dobrą metodą dostarczania ciepła, szczególnie w przypadku starszych osób, przebywających długo w niskich temperaturach, jednak nie dostarczy wystarczającej ilości ciepła małym dzieciom. Organizm ogrzewamy poprzez zdjęcie zimnego, wilgotnego okrycia i założenie suchego [2]. Aktywne zewnętrzne ogrzewanie polega na zastosowaniu termoforu, poduszki elektrycznej, lampy grzewczej. Jest to szybka, szeroko stosowana i skuteczna metoda ogrzania [3]. W przypadku dużego wychłodzenia organizmu zaleca się spożywanie bardzo ciepłego płynu (rosołu, herbaty z cytryną), zaś w skrajnych przypadkach na oddziałach intensywnej terapii stosuje się płukanie otrzewnej i opłucnej ciepłymi płynami, wlewy dożylne z ciepłych płynów, płukanie żołądka [4].
Według Rennarda gorący rosół rozgrzewa organizm, działa także przeciwzapalnie; w badaniach klinicznych hamuje chemotaksję krwinek białych, czyli hamuje migrację tych komórek do miejsca zapalenia. Niektórzy podważają zasadność tego badania, pytając o pochodzenie drobiu. Rosół z kury z fermy może hamować powstawanie procesu zapalnego za sprawą obecności dużej ilości steroidów i antybiotyków. Nie ma jednak w cytowanym piśmiennictwie jednoznacznego wskazania, skąd pochodziło mięso, które zastosowano w badaniu. Inne prace sugerują, że moc sprawczą rosołu należy przypisać witaminom i minerałom pochodzącym w warzyw, jeśli są z naturalnego źródła [5].

Nadmierne obciążenie wysiłkiem, w tym ekstremalne ćwiczenia fizyczne (gdy...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.