ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
3/2002
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Zatrucia pokarmowe

Jacek Adamek

Przew Lek, 2002, 5, 3, 117-120
Data publikacji online: 2003/07/31
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 


Infekcyjne zatrucia pokarmowe występują na całym świecie. Wywołują je liczne patogeny jelitowe, a także toksyny bakteryjne. Najczęstszą przyczynę zatruć pokarmowych stanowią pałeczki Salmonella, powodujące nieżyt żołądka i jelit. Odmienny obraz kliniczny obserwuje się w zatruciu jadem kiełbasianym. Rozpoznanie na ogół nie sprawia większych trudności. W porę podjęte leczenie zwykle bywa skuteczne. Niepowodzenia terapii dotyczą osób starszych z licznymi ciężkimi schorzeniami przewlekłymi.






Zakażenia przewodu pokarmowego należą do najczęstszych infekcji, występujących w różnych środowiskach, na całym świecie. Zakaźne zatrucia pokarmowe są ostrymi stanami chorobowymi, wywołanymi spożyciem pokarmu zawierającego patogenne drobnoustroje lub toksyny bakteryjne. Przebiegają one na ogół z objawami ostrego nieżytu żołądka i jelit.



Etiologia


Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są pałeczki Salmonella. Dominują zatrucia wywołane S. enteritidis. Znacznie rzadziej wywoływane są przez S. typhimurium, S. agona, S. heidelberg i rzadko przez S. virchow, S. newport, S. thompson. Wśród innych należy wymienić patogenne typy Escherichia coli, niektóre gatunki Camphylobacter, laseczki Clostridium perfringens, Yersinia enterocolitica. Obraz kliniczny zatrucia pokarmowego mogą wywołać rotawirusy i wirus Norwalk, spotykane u dzieci.

Innym pod względem patogenetycznym jest zatrucie enterotoksyną gronkowcową, wytworzoną wcześniej w pokarmie przez gronkowce złociste Staphylococcus aureus.

Szczególnie groźną postać zatrucia pokarmowego wywołuje jad kiełbasiany, będący toksyną wytwarzaną przez różne szczepy Clostridium botulinum.



Epidemiologia


Zatrucia pokarmowe występują na całym świecie, częściej jednak w strefie klimatu ciepłego. Notuje się je również w krajach o wysokim standardzie higieny. Zachorowania występują w ciągu całego roku, większość z nich przypada na okres letni. Sprzyja temu łatwość namnażania się drobnoustrojów w wyższej temperaturze oraz udział owadów w ich przenoszeniu. Rezerwuarem zarazków są zwierzęta hodowlane, różne gatunki zwierząt domowych i dzikich. Do rozprzestrzenienia się zakażeń jelitowych przyczynia się również chory człowiek lub nosiciel zarazków.

Źródłem...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.