ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
8/2006
vol. 9
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Zatrucia pokarmowe – problem stale ważny w codziennej praktyce

Andrzej Gładysz
,
Monika Pazgan-Simon
,
Katarzyna Fleischer

Przew Lek 2006; 8: 78-88
Data publikacji online: 2006/11/07
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Zatrucia pokarmowe należą do częstych problemów w codziennej praktyce lekarskiej. Zatrucia są ostrymi chorobami przewodu pokarmowego, wywołanymi przez spożycie pokarmu skażonego bakteriami, toksynami, pasożytami, grzybami etc. U dzieci spotyka się najczęściej zatrucia rotawirusowe, u dorosłych wywołane Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus ureus. W praktyce rzadko dochodzi do zatruć muchomorem sromotnikowym lub jadem kiełbasianym. Wśród objawów najczęściej obserwujemy biegunkę, wymioty i odwodnienie. Do postawienia rozpoznania konieczny jest wywiad, badanie fizykalne, rzadziej wykonuje się badania dodatkowe i mikrobiologiczne. W leczeniu zatruć najważniejsze jest nawadnianie, realimentacja i stosowanie probiotyków, a w przypadku wskazań – antybiotykoterapii. Zatrucia pokarmowe mogą mieć charakter masowy.

Food-borne diseases are a frequent problem in ordinary clinical practice. A food-borne disease is an acute gastroenterocolitis induced by consumption of food contaminated with bacteria, toxins, parasites or fungi. Rotaviruses are a common cause of food-borne diseases in children. Adults suffer from diseases caused by Salmonella spp., Campylobacter spp., and Staphylococcous aureus. Trichinellosis or Clostridium botulinum toxin induced poisoning is observed rarely. The most common symptoms are diarrhoea, vomiting and dehydration. In diagnostics, anamnesis and physical examination are the most essential, while blood examination and microbial examination are used less often. In treatment, rehydration, realimentation and probiotics are most important; antibiotic therapy is used only when necessary. It is important to remember that food-borne diseases may lead to large-scale pathology.
słowa kluczowe:

zatrucie pokarmowe, biegunka, odwodnienie

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.