ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
2/2007
vol. 10
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Zdrowe żywienie dla zdrowego serca

Barbara Cybulska

Przew Lek 2007; 2: 49-54
Data publikacji online: 2007/03/16
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca (ChNS). Jednym z podstawowych zaleceń jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) najlepiej <7% ogółu energii i cholesterolu <200–300 mg/dzień, oraz zminimalizowanie spożycia izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (TFA) <1% energii, gdyż są one głównym składnikiem diety, odpowiedzialnym za wzrost stężenia cholesterolu LDL (LDL-C). Należy natomiast położyć nacisk na zwiększenie spożycia warzyw i owoców (antyoksydanty, błonnik, potas), bogatobłonnikowych produktów z pełnego ziarna (mała gęstość energetyczna) oraz ryb (wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3). Bardzo ważne znaczenie ma utrzymanie lub osiągnięcie prawidłowej masy ciała (BMI 18,5–24,9 kg/m2). Szczególnie polecanym modelem żywienia, którego kardioprotekcyjne działanie zostało udowodnione zarówno w obserwacjach populacyjnych, jak i w randomizowanym badaniu klinicznym (Lyon Heart Study) jest dieta śródziemnomorska.

It has been well established that a healthy diet plays the key role in ischaemic heart disease (IHD) prevention. One of the most important dietary recommendations is to limit saturated fatty acids intake to <7% of energy and cholesterol to <200-300 mg/day, as well as minimizing trans fatty acids consumption, because these dietary components increase serum LDL cholesterol levels. The stress should be on increasing intake of vegetables and fruits (antioxidants, fibre, calcium, whole grain, high fibre foods (low energy density) and fish (polyunsaturated fatty acids n-3). To achieve or to maintain desirable body weight (BMI: 18.5-24.9 kg/m2) is of great significance. A particularly recommended dietary strategy to prevent IHD is a Mediterranean diet. Its cardioprotective effect has been proved in observational studies, as well as in one secondary prevention clinical trial (Lyon Heart Trial).
słowa kluczowe:

składniki pokarmowe, ChNS, rekomendacje

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.