eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2023
vol. 10
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Znaczenie mikrobiomu jelitowego w rozwoju chorób alergicznych

Emilia Januszkiewicz
1
,
Mikołaj Mierzejewski
1
,
Olga Biniszewska
1
,
Mateusz Szczygieł
1
,
Eliza Sepczuk
1
,
Paulina Kleniewska
2
,
Rafał Pawliczak
2

  1. Immunopathology Department, the “Immuno-biotech” Students’ Scientific Club, Faculty of Medicine, Medical University of Lodz, Lodz, Poland
  2. Department of Immunopathology, Faculty of Medicine, Medical University of Lodz, Lodz, Poland
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2023; 10, 3: 202–209
Data publikacji online: 2023/09/30
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Mikrobiom jelitowy znacząco wpływa na reakcje alergiczne prowadzące do objawów alergii pokarmowych, astmy lub wyprysku atopowego. Dysbioza, czyli brak równowagi mikroflory jelitowej, może zwiększać ryzyko wystąpienia tych schorzeń. Alergie pokarmowe są spowodowane rozregulowaniem syntezy IgE, ale bakterie komensalne w ludzkiej mikroflorze mogą regulować odpowiedź immunologiczną i zapobiegać rozwojowi alergii pokarmowych. Ekspozycja na drobnoustroje w okresie niemowlęcym może pozytywnie wpływać na rozwój alergii. Leczenie obejmuje immunoterapię alergii pokarmowej, leczenie farmakologiczne, stosowanie prebiotyków i probiotyków. Badania pokazują, że skład mikroflory jelitowej różni się u osób z astmą alergiczną i niealergiczną w porównaniu z osobami zdrowymi, z większym bogactwem, ale mniejszą różnorodnością mikrobiomu jelitowego. Związek między mikrobiomem jelitowym a występowaniem wyprysku atopowego jest wyraźny, przy czym różnice w liczbie rodzajów bakterii przyczyniają się do aktywacji układu odpornościowego i pojawienia się wyprysku atopowego. Zrozumienie złożonych interakcji między mikrobiomem jelitowym a układem odpornościowym może prowadzić do nowych strategii terapeutycznych w zapobieganiu i leczeniu chorób alergicznych, które mają znaczący wpływ na życie pacjentów.

Allergic reactions leading to food allergies, asthma or atopic eczema symptoms, are significantly impacted by the gut microbiome. Dysbiosis, an imbalance in gut microbiota, can increase the risk of these conditions. Food allergies are caused by dysregulation in IgE synthesis, but commensal bacteria in the human microbiota can regulate the immune response and prevent the development of food allergies. Exposure to microbes during infancy can positively influence allergy development. Treatment options include food allergy immunotherapy, pharmacological treatments, prebiotics and probiotics. Studies show that the gut microbiota composition differs in individuals with allergic and non-allergic asthma compared to healthy individuals, with higher richness but lower diversity of gut microbiome in asthmatic individuals. The relationship between the intestinal microbiota and the occurrence of atopic eczema is clear, with differences in the number of types of bacteria contributing to the activation of the immune system and the appearance of atopic eczema. Understanding the complex interactions between the gut microbiome and the immune system may lead to new therapeutic strategies for the prevention and treatment of allergic diseases, which have a significant impact on patients’ lives.
słowa kluczowe:

alergia, astma, egzema, alergie pokarmowe, mikrobiom jelitowy, dysregulacja mikrobiomu, dieta roślinna



© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.